Van deze 9 natuurlijke stoffen zijn lyocell, linnen en hennep favoriet.

door | 3 juni 2019 | jurken, lange jurk | 0 Reacties

Polyester komt in de plasticsoep terecht, bovendien ga je ervan zweten.  Jammer dat @Mart Visser veel gebruik maakt van polyester, zijn jurken zijn daardoor zweterig. Wat zijn de alternatieven?  9 Verschillende natuurlijke stoffen op een rijtje, met de voors en tegens.

  1. Linnen

Gemaakt van vlas, voordat de uitheemse stof katoen werd geïmporteerd, liep heel Europa in linnen.  Elke topontwerper heeft linnen in zijn of haar collectie. Voor mannen is linnen in de zomer helemaal een must.  “Wil je weten of een man zich kan kleden, kijk dan hoe hij zich bij dertig graden kleedt,” zei herenkledingzaakeigenaar Conemans uit Utrecht me ooit. Linnen dus! Sexy!  En niets gaat er boven de linnen jurk. De luchtigheid, de nonchalante kreuk. Favoriet!

Voordelen:

  • Slijtvast, vanwege de sterke vezel
  • Hoe langer je linnen draagt, hoe zachter en sterker het wordt
  • Verkoelend bij warm weer
  • Warmtevasthoudend bij kou.
  • Anti-bacterieel, daardoor ideaal voor mensen met een gevoelige of moeilijke huid
  • Stof- en vuilafstotend
  • Pluist en krimpt niet
  • Makkelijk was- en strijkbaar

Nadeel:

  • kreukt

lees ook: Ode aan linnen

  1. Wol

De vacht van schapen, geiten, alpaca’s of konijnen (angora).  Angorawol van konijnen kun je beter niet doen. Angorakonijnen worden geplukt, erg zielig. Al het overige wol is prima, scheren is in principe pijnloos voor dieren.  Neemt niet weg dat het soms te hardhandig gebeurt. Wol is niet alleen in de winter lekker warm, maar ventileert ook in de zomer. Het absorbeert vocht en heeft een zelfreinigend vermogen. Lekker zachte stof, om in weg te kruipen.  Belangrijk: je moet het wel wassen met wolwas of shampoo, anders gaan de typische woleigenschappen weg.

  1. Bamboe 

Dit zou een serieuze tegenhanger kunnen zijn van linnen, want bamboe groeit snel en de stof is sterk en luchtig, net als linnen. Maar om bamboe bruikbaar te maken voor kleding, moet het allerlei chemische processen doorstaan, die zijn veelal milieuonvriendelijk en bewerkelijk. Let trouwens op: veel zogenaamde bamboekleding is eigenlijk een halffabrikaat, van bijvoorbeeld een chemische stof op basis van bamboe.

  1. Katoen.

Kennen we allemaal, onze kast hangt ermee vol. 60% van alle kleding is katoen, 2,4% van alle landbouwgrond op de wereld is in gebruik voor katoenteelt. De  bestrijdingsmiddelen zijn enorm, door chemicaliën gaan de bladeren dood en kun je de katoenbolletjes met de hand plukken. Ook wordt er behoorlijk genetisch gemanipuleerd met de katoenplant. Een beeld: voor een spijkerbroek is 325 gram pesticiden nodig, en 10.000 liter water…  doe je een beetje kalm aan met katoen kopen?  En let op het keurmerk.

We kennen allemaal de jerseyvariant waar T-shirts van zijn gemaakt. Rekbaar, onkreukbaar, zacht.  Denk ook aan poplin, de heel dicht geweven variant van bijvoorbeeld trenchcoats.  Toen katoen haar intrede deed, was het gedaan met onze inheemse soort linnen (van vlas) Er is nog een kanttekening bij katoen. Het komt van ver, moet verscheept of overgevlogen worden. Verder is er niets mis met katoen.

  1. Zijde 

Prachtige stof gemaakt van het coconrag van de zijderups of het spinrag van de zijdespin. Nadeel: een dure, delicate stof die je dito moet behandelen. Voor zijde moet je iets overhebben. Linnen, bamboe of hennep zijn misschien wat gewoner, maar ook stoerder. Was je zijden kleding met een beetje shampoo, op handwas. Of gewoon met de hand.

  1. Hennep

Ijzersterke stof, vergelijkbaar met linnen, maar stugger. De hennepplant heeft net als linnen een groeicyclus van zo’n drie maanden, heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig en diepe wortels, waardoor hij op verschillende plekken kan groeien. Nadeel: de stof is stug, zodat je hennep moet nabewerken of vermengen met een ander textiel om de stof soepeler te maken. Hennep heeft oersterke vezels. Niet kapot te krijgen. We zouden meer hennep moeten dragen.

  1. Brandnetel,  zeewier, alg 

Er zijn nog tal van andere vezels waarvan kleding wordt gemaakt. Hierboven het drietal brandnetel, zeewier en alg. Brandnetel is een relatief nieuwe uitvinding. Het Nederlandse bedrijf Netl maakte  brandneteltextiel, maar heeft het niet gered. Jammer, want brandnetel groeit snel, is zacht en sterk. Het maken van textiel uit  planten als alg en zeewier is volop in ontwikkeling, als tegenhanger voor het veel milieuonvriendelijker katoen.

  1. Viscose (of rayon of kunstzijde)

Is eigenlijk een synthetische stof, maar wel van natuurlijke basisstoffen. Daarom mag hij in dit rijtje.  Het is voor 90% samengesteld uit cellulose, afkomstig uit bijvoorbeeld beuken en sparren. De stof is gemaakt uit houtstofvezels, samengeperst tot een stroperig goedje, en daar zijn weer draden van gemaakt. Viscose heeft veel voordelen. Zacht als zijde, ventilerend, makkelijk wasbaar. Een mooie glanzende stof, meestal goed betaalbaar. Niet per se warm of zelfreinigend, zoals wol, linnen of hennep.

  1. Lyocell (of tencel)

Ook al zo’n verslavende natuurlijke stof. Gemaakt uit houtpulp van bomen. Lyocell zit luchtig en licht, heeft een fijne structuur en altijd een glans. Daardoor lijkt lyocell nog het meest op zijde en viscose. Het productieproces is milieuvriendelijker dan viscose, bij lyocell komen er nauwelijks tot geen chemische middelen aan te pas. Lyocell neemt meer vocht op dan katoen en is makkelijk wasbaar. Chique, natuurlijke stof.  Twijfel je? Ga aan de lyocell.

 

extra info : De jurk op de foto is van linnen en komt bij Livstores vandaan. Livstores is bewust met stoffen, maakwijze en ontwerp van kleding. De meeste kleding is ontworpen door Nederlandse ontwerpers die precies weten in welk atelier en hoe de kleding geproduceerd wordt. Eigenares Marjan Londeman kent de ontwerpers persoonlijk. www.livstores.nl  Twijnstraat 41, Utrecht

Fotografie: Han Ernest  

lees ook:  hoe topfotograaf Han Ernest uit de lucht kwam vallen 

 

p.s.: likend duimpje op facebook, vinden we fijn! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram