SC_5619

jarretels of nylons?

De rokjesdag, die voor mannen maar vooral voor vrouwen een dag is waar je reikhalzend naar uitkijkt, wil maar niet komen. Elf graden, geeft mijn thermometer op dit moment aan. Wanneer kunnen die vermaledijde nylons eindelijk uit?

Nylons (ofwel panty’s) zijn verstikkend, want volledig van plastic gemaakt. Er zijn katoenen panty’s, maar die zijn dik, en dat is rond deze tijd van het jaar een beetje overdreven. Als alternatief heb je de jarretels. Sinds eeuwen dragen vrouwen hun kousen volgens het jarretelsysteem, panty’s zijn pas sinds de jaren ’60 door de massa overgenomen. Het is dan ook vreemd dat de jarretels inmiddels een hitsig sfeertje om zich heen hebben hangen. ‘Heeft ze jarretes aan? Woeoeoe.’ Daarnaast is er een andere merkwaardige ontwikkeling rond de jarretel: iedereen draagt onder invloed van wellustige plaatjes de jarretels bóven de string. Probeer het maar eens, naar de wc gaan met je jarretel boven je onderbroek. Gordel 1 los, gordel 2, gordel 3, gordel 4… broek naar beneden, jarretel naar beneden, en daarna weer alles in omgekeerde volgorde. Niet gek als je minimaal tien minuten rondhangt in een kille WC-ruimte. Zonde van je tijd. En dat allemaal omdat het kant zo mooi staat boven je slip. Het moet er officieel dus ónder. Daar kwam ik een paar weken geleden achter, na grondige bestudering van verschillende mode-historische boeken. Is toch knots, deze ontwikkeling?

Terug naar rokjesdag. Al is het koud, het laat niet onverlet dat we nooit moeten stoppen met rokken en jurken dragen. Met jarretels of nylons dan maar, in arren moede. En een lange winterjas. Totdat de verlossende zon doorbreekt.

Tips

Wanneer en hoe draag je panty’s of jarretels?

Panty’s

Wanneer?

 • Bij een korte jurk of rok.

 • Als de temperatuur rond het nulpunt of daaronder is

Hoe?

 • Katoenen panty’s gaan lang mee en zijn milieuvriendelijker dan nylons. Meer voor herfst en winter.

 • Koop goede panty’s en doe voorzichtig, vooral met minder denier. Goedkope panty’s gaan eerder kapot en zijn minder mooi, omdat ze grofmazig geweven zijn.

 • De nagellaktruc kent iedereen: heb je een ladder, doe dan nagellak op de uiteinden, dan loopt hij niet door.

Jarretels

Wanneer?

 • Bij een jurk op knielengte of langer.

 • Als het weer boven de 7 graden of warmer is

 • Als je een partner hebt die om één of andere obscure reden dol is op jarretels.

Hoe?

 • Jarretelgordel onder je slip, of aan je korset gegespt. Dat laatste is alweer lastiger als je naar de wc moet.

 • Overweeg stay-ups, kousen waarbij een gordel niet nodig is.

 

info: jurk, A.P.C., panty’s, Oroblu, 15 denier, schoenen, Christofoli, mandje, Dille & Kamille
There are 11 comments

Add yours
 1. Fleur de Jager

  Dag, ik ben Fleur . Ik ben 44 maar draag al vanaf mijn 16e in het weekend en 18e elke dag kousen. Tot op de dag van vandaag. Toevallig op deze site terecht gekomen en heerlijk om te zien dat ik niet de enige ben ( lijkt het wel op) die elke dag kousen draagt.
  Groetjes Fleur

 2. Kim

  Ik draag mn kousen ook altijd met jarretels. Gewoon omdat het ook heerlijk zit. Uiteraard wel in combinatie met een string. Ten eerste omdat een string lekkerder zit dan een gewone onderbroek maar het staat ook mooier. Mannen houden er zoiezo van..

 3. Linde

  Mijn naam is Linde, ik was op weg om een vriendin op te halen voor een oudenjaarfeest maar toe ik uitstapte zag ik een ladder in mijn panty en vroeg aan mijn vriendin om een nieuwe panty te lenen.
  op de slaapkamer gaf ze mij een jarretelles en nylonkousen met naad,en zij ik draag niets anders en heb geen panty’s toe heb ik voor de eerst keer jarretelles en nylonkousen gedragen naar het feest.
  vanaf toe iedere dag bij koud weer soms een string er onder of gewoon niets.
  groetjes Linde

 4. Judith

  Judith
  Ik draag al 40 jarretels van mijn 16 tiende het zit beter dan de panty en je kousen zakken nooit af , en ik vind het niet te veel werk om ze te bevestigen je moet er even handig in worden


Post a new comment