diversiteit en inclusiviteit? – het gaat om professionaliteit

door | 14 november 2023 | beschouwend, jurken | 0 Reacties

Betoog.

Diversiteit of inclusiviteit, waar hebben we het dan over? In ieder geval niet over het verschil in etnische achtergrond geen diversiteit. Je kunt er niets aan doen of je met een donkere of lichte huid bent geboren, met flaporen of een puntneus.  Selectie op uiterlijk gebeurt wel, want soort zoekt soort. Maar voor de diversiteit maakt het strikt genomen niet uit, uiterlijk blijft buitenkant. Inclusiviteit gaat om andere waarden.

Blijven andere varianten van ‘diversiteit’ over. Homo of hetero. Vrouw of man. Moslim, Christen of atheïst. Het idee is om teams zo divers mogelijk te maken, dat zou beter zijn voor de teamprestaties. Maar hoezo? Wat kan mij het schelen of iemand op mannen of vrouwen valt, als hij/zij maar professioneel is en goed functioneert. Het hele idee van diversiteit houdt het denken in verschillen in stand. Het gaat niet om diversiteit, maar om professionaliteit.  Wat mij betreft is een team docenten volledig transgender, moslim en zwart (wel vrij uniek). Als het goede docenten zijn, prima.

Natuurlijk heeft je achtergrond wel te maken met hoe je functioneert. Veel mensen hebben een gevecht moeten leveren voor erkenning van hun identiteit. Dat heeft weer te maken met het verschildenken daarvóór, in de klas op school, door de juf of meester, misschien door de ouders (Moslims kun je niet vertrouwen, wees blij dat je wit bent en niet zwart, meisjes zijn huilebalken). Op het werk zou diversiteit niet uit moeten maken. Iemand kan een doorzetter zijn geworden door zijn achtergrond, maar ook omdat hij dat nu eenmaal is van karakter.

Ik kan niet helemaal uit ervaring praten. Het team waarin ik werk, in Tilburg, is vooral hetero en wit. Ook de studentenpopulatie is behoorlijk wit. De journalistiek is eveneens wittig, als is dat langzaam aan het veranderen. Het zou een probleem zijn als er geselecteerd wordt op huidskleur en achtergrond, maar dat is niet zo. Het komt dan ook vanzelf goed. Ik denk dat het organische proces haar werk zal doen. Is dat een laisser-faire houding?  Nee, ik vind het op het randje van discriminatie als je mensen een streep voor gaat geven vanwege huidskleur of achtergrond. Je moet altijd selecteren op professionaliteit van het individu, en daarbij moet de achtergrond van iemand, op welke manier dan ook, geen enkele rol spelen.

De hang naar je eigen soort, naar het bekende, dát is een hardnekkig probleem. Een inclusieve houding vereist introspectie bij de werkgevers en collega’s. Maar laten we om te beginnen stoppen met verschildenken. Dat denken in groepen, wat al begint bij vrouwen en mannen. Vrouwen zijn emotioneel en mannen rationeel, is zo’n onverwoestbaar vooroordeel. En zo kun je doorgaan, noteer maar eens wat al jouw vooroordelen zijn voor bepaalde groepen. We moeten onze mindset veranderen, het verschildenken voorbij, denk in professionaliteit en de mate waarin iemand functioneert in het doel en de taak die hij of zij (of die) heeft .

Vooruit, één uitzondering dan: een sollicitante in een mooie jurk krijgt altijd voorrang.

 

foto: Javier Sánchez

Like geven op facebook (fijn!) https://www.facebook.com/JurkenVanMaria

 

 

 

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram