waarom emoticons de taal verrijken

door | 2 september 2019 | Columns, jurken | 0 Reacties

Emoticons staan tussen verbaal en non-verbaal in. Er zijn fanatieke emoticonhaters.  Ze willen alles tekstueel uitleggen, net als in de jaren nul, toen je nog slechts de Short Message Service had, en geen whatsapp.  Je hebt ook mensen die doorlopend emoticons sturen, soms onbegrijpelijke plaatjes van een wegwaaiend papiertje terwijl het bericht gaat over wel of niet thuis eten.  Toch ben ik pro-emoticon.  Whatsapp is een communicatiemiddel tussen praten en schrijven in. Met whatsapp kun je naast teksten audiobestandjes en video’s opnemen en gifjes en foto’s sturen. Het is een relatief nieuw communicatiemiddel, dus waarom zou je dan geen nieuwe vormen hanteren zoals kant-en-klare plaatjes? Waarom stug vasthouden aan vastgeroeste regels, waarvan niemand meer weet uit welke oude doos ze komen?

Bovendien heb je met emoji extra nuancemogelijkheden. Zoals het kusmondje, de losse mond of het zwoele mondje.  Het kusmondje is het oppervlakkigst. Daar kun je je geen buil aan vallen.  De losse mond is al een level-up qua intimiteit, en de zwoele mond is een overduidelijke hint.  Het zwoele mondje met daarna de aubergine is de hint voorbij, het gaat richting schunnig.  “Tot vanavond,  zwoel mondje, aubergine” ,  dan weet je het wel. Het is allemaal een stuk leuker dan uit schrijven wat je bedoelt. Je hebt meer finesses. Emoticons zijn een soort nieuwe letters.

Er zijn diverse emoticale nuances op het vlak van liefde en genegenheid. Zo heb je bijvoorbeeld het rode hartje, de twee om elkaar heen cirkelende hartjes, de gekleurde hartjes en het fonkelende hart.  Heerlijk toch. Dat krijg je niet in taal uitgedrukt.  Ik vind de emoticon absoluut een vooruitgang in de communicatie.  Whatsapp sowieso, hoewel er whatsappcodes zijn die iedereen in acht moet nemen. Nóóit ruzies of meningsverschillen uitvechten via Whatsapp.  Hou het bij lieve en/of positieve berichten. Zakelijk berichten mogen ook via app, wie komt er hoe waar naar toe en wanneer. En chaos schoppen door vage emoticons te sturen in een groepsapp zonder toelichting, is not done maar wel lachen.

De meest gebruikte lachemoticons zijn leugenachtig. Alleen pubers zie je in het echt nog wel eens ‘huilen van het lachen’,  maar volgens de emoticons doet iedereen dat meerdere malen per dag. Terwijl er aan de andere kant van de lijn echt niet iemand met de tong uit de mond en de tranen over de wangen aan het lachen is om jouw boodschap. Deze emoticon betekent:‘dat vind ik heel erg geestig.’ De emoticon is aan inflatie onderhevig, iedereen pleurt hem overal achter. Jammer, want er zijn nuances. Je hebt een glimlachende emoticon, een breeduitlachende emoticon, een nog harder lachende emoticon en twee varianten van de ‘huilenvanhetlachen’ emoticon. Die laatste is dus  de overtreffende trap. Moet je hem niet te pas en te onpas in je bericht stoppen,  maar alleen als je echt iets heel erg grappig vindt. Sprak zij. Ook in mij schuilt een emoticonpurist.

p.s.: ik wil deze emoticonjurk ook! Zit er onder de lezers iemand die kleren kan naaien, tegen betaling?

 

likend duimpje (emoticon)  op faebook helpt ons!

 

 

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram