Wat is dit?

Wat is Jurken van Maria?

Een speeltuin. lab, werkplaats. Journalist Marieke van Willigen, doopnaam ‘Maria’ is er ooit mee begonnen als vrijplaats om te experimenteren met vrije teksten en vormen. Zonder commercieel doel of opdrachtgever, gewoon voor plezier, achter de struiken van internet. Dat was het oorspronkelijke plan.

Maar de blog werd opgepikt door RTL Boulevard, Villamedia en ging diverse malen viral. Dit tot verrassing van Maria, die dacht een schimmige site op te hebben gezet, een experimenteneiland voor een klein, toevallig langsslenterend publiekje. Inmiddels heeft Jurken van Maria zo rond de tienduizend unieke maandelijke bezoekers. Dat is een mooi aantal, klein genoeg om JvM intiem te houden en groot genoeg om serieus te performen.

Het karakter van de vrijplaats blijft. Creativiteit en vrijheid gaan bij JvM altijd voor commercie. Maria is een fan van (de enige permanente) partner LIVStores, met Nederlandse kleding die eerlijk is geproduceerd, met een winkelconcept waar de wereld leuker en beter van wordt. Daar wilde ze wel partner mee worden!

Jurken van Maria wordt vooral gevuld door Marieke van Willigen, maar er staan ook andere Maria’s op, zoals ondermeer Saskia Geurds, Emy Demkes (werkzaam bij De Correspondent) en Marloes Leezer. Maria probeert al tijden haar dochter Kahdra, ook journalist, te ronselen voor deze site, tot nu toe met slechts sporadisch resultaat. Mocht je trouwens iets willen doen voor Jurken van Maria, mail naar marieke@jurkenvanmaria.nl

De foto’s doen het goed. Ondanks dat Marieke liever schrijft dan dat ze steeds op de foto gaat. Niet helemaal waar, ze houdt van jurken en vindt het ook niet erg die te laten zien. Ze wordt ouder, dat zie je op de plaatjes. Maar trouwe lezers schrijven in mails dat ze dat nou juist leuk vinden. De foto’s zijn een statement om te blijven genieten van het leven in een jurk, hoe oud je ook bent. Met opgeheven hoofd en gejurkt door het leven.

De vraag blijft: gaat deze site echt over jurken? Niet letterlijk. Het gaat vooral over de werkelijkheid gezien door de mensen die ín die jurken lopen. En dat zijn, de hele genderdiscussie ten spijt, toch vooral vrouwen. Hoe beweegt dit deel van de wereldbevolking zich op de wereld, hoe zien en ervaren zij het leven? Dat kun je lezen en zien op Jurken van Maria.

Veel lees- en scrollplezier!

Maria