12 tips voor hakken lopen

door | 10 oktober 2022 | Geen categorie, jurken, praktisch, schoenen | 0 Reacties

Recht zo die gaat. Het is niet moeilijk om op hakken te lopen. Je hebt er alleen een trainingskamp van een paar jaar voor nodig. Ik train nu een jaar of 30, en ik zit op 14 centimeter. 14 centimeter vind ik nog steeds van een flinke moeilijkheidsgraad. Hoger ga ik niet. Hieronder 12 tips voor goed hakken lopen.

Ik herinner me mijn eerste hakken nog, ik was 15. Vóór die tijd dacht ik “Ik ga nooit van mijn leven op hakken lopen, zoals mijn moeder.” Mijn moeder loopt overigens nog steeds op hakken, ze is bijna negentig.  Maar toen ik 15 was en in een de schoenenwinkel Molenkamp kwam te werken, zwichtte ik.  Een ‘diaboloshak’ was het, een hak met een bochtje. Ik vond ze zo mooi, de vorm van de schoen met die gewelfde hak, ik wilde die palen ook. Zo begon de hakkenloperij.

Steeds een beetje hoger. Steeds een beetje langer aan. Met hoogtepunten (letterlijk) en dieptepunten. Eén daarvan was toen ik vergeten was dat de kinderen avondvierdaagse hadden en ik net nieuwe hakken had gekocht. Iets te klein, met het idee ‘dat ik ze wel in zou lopen’. Ik was kapot. Na vier kilometer al en dat was nog niet eens de helft. Ik zwoer na afloop van de avondvierdaagse, toen ik kreupel en zwikkend met aan elke hand een kind bij het eindpunt aan kwam strompelen, dat ik al mijn hakken zou weggeven aan Leger de Heils. Nooit gedaan natuurlijk.

Hakken zijn niet per se goed voor je lijf. Gooi ze thuis uit en loop af en toe ook op lage schoenen, anders vergroeien je spieren. Ook funest: hellingen aflopen met hakken. Geen doen, je flikkert binnen de kortste keren met jurk en al op je giechel.

Nog erger: mediterrane steden als Rome en Lissabon, vol met kinderkopjes, vol met hellingen. Dat is hakkenlopen voor gevorderden, en zelfs die zullen af en toe zwikken. Eveneens beroerd: rubberen blindenstroken. Daar kun je met goed fatsoen niet op lopen, met naaldhakken. Ze zakken weg, je enkel heeft het geringe houvast wat ze hadden, ook niet meer. Er zijn volgens mij meer hakkenlopers dan blinden. En de meeste blinden lopen niet op hakken. Het is de hakkenlopers versus de blinden, beide kampen hebben zo hun argumenten.

                                                                                   Tips:

 1. Koop nooit goedkope hakken. De goedkoopte zit vaak in de leest: Een leest is afgestemd op de hoogte van de hak. Gooi je dus een zes centimeter hak onder een zeven centimeter leest, dan kan je voet zich niet goed afwikkelen. Dat voel je, tot in je ruggengraat.
 2. Louboutins boven de 8 centimeter lopen beroerd. Blijkbaar een slechte leest.
 3. Palen met een goede leest (ervaring): Chi Mihara, Sacha, Colori, Prada, Ecco, Maruti, Fred de la Bretoniere, Jimi Choo, Laura Vita
 4. Beroerde leest: Guess, Christian Dior, Louboutin
 5. Palen boven de 9 centimeter lopen per definitie niet goed.
 6. Single? Als een man wil dat je op hoge hakken loopt, kom dan de volgende keer op Birkenstocks en kijk of hij nog geïnteresseerd in je is. De ultieme test. Mannen hebben overigens níets te zeggen over je hakken. Het is jouw keuze.
 7. Kinderkopjes: Goed oppassen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je schoenen, de hakken gaan naar de galemiesen van kinderkopjes.
 8. Zeer lastig parcours: kinderkopjes op een weg die stijl naar beneden loopt. Oefenen, oefenen, oefenen.
 9. Koop palen nooit ‘op de groei’ (te groot of te klein). Ze lopen sowieso niet in de lengte uit. In de breedte wel, maar dan zijn ze minder mooi, omdat ze over de zool heen gulpen. Te groot: ze blijven sloffen, wat je ook doet (inlegzooltjes, etc etc). en op sloffende hakken kun je niet lopen.
 10.  Heb je een brede voorvoet en loop je graag op pumps? Koop dan palen met een riempje over je voet heen.
 11.  Hoe breder de hak, hoe makkelijker het loopt. Een beginnende hakloper doet er goed aan om met een kleine, brede hak te beginnen.
 12. Schoenen met plateau: Verkopers zullen altijd zeggen dat je dat plateau van de haklengte af mag trekken. Dat is ten dele waar. Op een plateau lopen vergt weer andere vaardigheden, een soort steltlopen in het klein. Je moet balanceren. Een plateautje van max 1,5 centimeter is prima.
 13. like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram