Dit plekje mag je niet missen in Parijs

door | 20 juni 2018 | Geen categorie, jurken, lange jurk | 0 Reacties

De perfecte escape van alles is Parijs. Je stapt in Rotterdam of Amsterdam op de Thalys, die je over de grens naar Frankrijk werkelijk richting Parijs spúit, met 360 kilometer per uur. Dat is het begin van de lol. Sores en drukte in Nederland, vanaf Rotterdam laat je je naar Parijs catapulteren.

Een Air B & B is zo geregeld. Dat is een verbetering ten opzichte van vroeger. Toen gingen we met studenten naar een lousy logement, waar de kakkerlakken over de lakens kropen. Air B & B ’s zijn niet alleen goedkoop, maar er is een zekere kwaliteitswaarborg, omdat alle gasten moeten recenseren.

En dan zit je dus ineens in hartje Parijs. De boel de boel daar in de polder, al breken daar de dijken door, jij zit hoog en droog in Parijs. Te flaneren langs de Seine. Met je waaier uit te rusten in één van de prachtige parken. Of, en dat licht ik even toe, te slenteren door het mooiste wijkje van Parijs, achter de Sacré Coeur, het Westelijke deel van Monmartre.

Daarvoor moet je eigenlijk de film Amélie nog een keer kijken. De film, waarin je beleeft hoe je kunt leven als in een droom, speelt zich vooral in deze wijk af. Dat betekent een kleine toename van toeristen, maar nog steeds is dit wijkje een oase van rust, vergeleken met de rest van Parijs.  Café Les deux Moulins stond net op het punt de deuren te sluiten, tot de film Amélie uitkwam. Nu loopt het er storm, maar alles is nog in de oude staat. Monmartre is een kunstenaarswijkje, vol street art. Er zijn bloemen, oude bomen en hofjes. Op sommige verstilde plekken is het zo rustig dat het onkruid tussen de stenen groeit.

Er loopt een verdwaalde toerist (en dan heb ik het niet over mezelf) die me aanklampt. “Is dit de wijk van Amélie Poulain?” vraagt ze. Ze staat tegenover de groenteboer Collignon. Ze trekt haar camera en schiet foto’s. Ze is alleen, en dolende. Aan toeristen ontkom je niet, dat blijkt ook uit dit stukje, maar de toeristen die je tegenkomt, zijn wel de fijnproevers, de liefhebbers, de rondslenteraars.

Info:

Hoe kom je er?  Stap uit bij metrostation Abbesses en loop daar omhoog naar de Sacré Coeur. Je loopt nu door het Westelijke deel van de Monmartre.

Naar Parijs? Abonneer je op de nieuwsbrief van NS Internationaal en wacht op een aanbieding. Vaak is de eerste klas nog niet vol, en kun je voor een paar tientjes in de snobscoupé naar Parijs, terwijl je de hele reis wordt bediend met wijn en bonbons.

Fotografie: Mayke Westerinck. Jurk, Collectif

 

p.s.: like ons op facebook!

 

Vooruit nog één keer de trailer van Amélie ….

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram