5 x duurzaam !

door | 19 juni 2015 | achtergronden, journalistiek | 0 Reacties

Waar kun je met een gerust hart je jurk kopen? Onderzoeksmaria Emy Demkes selecteerde vijf bedrijven die eerlijke jurken maken.

  1. Armedangels: Géén uitbuiting!

Het Duitse ARMEDANGELS werd in 2007 opgericht door twee studenten met een duidelijke visie: producten maken zonder uitbuiting, kinderarbeid, milieuvervuiling of sociale ongelijkheid. Een kleine collectie T-shirts is inmiddels uitgegroeid tot een flink aanbod aan jurken, broeken , truien, sportkleding en meer. Alle materialen zijn van 100% biologisch katoen met het fairtradelabel. De stof voldoet hiermee aan de eisen en normen van biologisch katoen opgesteld en gecontroleerd door de internationale Fairtrade Labelling Organization (FLO). ARMESANGELS scoort daarnaast via RankaBrand als een van de weinige merken een A.

2. People Tree: over zee!

People Tree is een grote en bekende speler in de wereld van duurzame mode. Het Engelse merk maakt gebruik van milieuvriendelijke gecertificeerde materialen als biologisch en fairtrade katoen. Daarnaast wordt de kleding geverfd met behulp van natuurlijke kleurstoffen, worden de producten per boot verscheept in plaats van met het vliegtuig en worden de stoffen met de hand geweven. Dit alles om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden en kwaliteit te garanderen. Via de webshop is zowel vrouwen als mannenkleding te verkrijgen. Het aanbod aan (zomer)jurken is enorm en voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: vanaf 45 dollar heb je al een 100% organisch katoenen jurk.

3. Cora Kemperman – In Europa, niet ver weg!

Het Nederlandse merk Cora Kemperman maakt 60% van haar kleding in Europa, wat onnodig gereis en dus milieuvervuiling voorkomt, bovendien heb je meer controle op de productie. De 40% die in India wordt geproduceerd, wordt gecontroleerd op arbeidsomstandigheden. Cora Kemperman probeert gebruik te maken van biologisch katoen, en haar kleren gaan langer dan een seizoen mee. Kreeg het B-label van RankaBrand

4. Kowtow – Goed materiaal is eerlijk materiaal!

Kow Tow Cothing is een merk dat zowel mannen als vrouwenkleding produceert. Dit Nieuw Zeelandse merk valt zeker in de smaak voor wie van minimalistische ontwerpen houdt. De lijnen zijn strak, de kleuren diep. De kleding wordt gemaakt van gecertificeerde biologische en duurzame katoen (gecontroleerd door de fairtrade labelling Organisation en SKAL International). De prijzen zijn aan de hoge kant maar zeker niet onbetaalbaar. Je krijgt er ook wat voor terug: eerlijke en modieuze kleding gemaakt van mooie materialen.

  1. Honestby – Geen geheimen!

Deze webshop biedt enkel en alleen kleding van duurzame ontwerpers. Bruno Pieters is de oprichter van HonestBy en ontwerpt zelf ook kleding onder dezelfde naam. Het bijzondere aan deze webshop is dat je van elk kledingstuk precies kunt nagaan hoe het is gemaakt, waar, welke materialen ervoor zijn gebruikt en hoe de prijs is bepaald. Om een idee te geven: onder een wit jurkje, ontworpen door Pieters zelf, staat dat die in een atelier in België is gemaakt, dat het 35 minuten heeft gekost om de stof te knippen, dat de materiaalkosten uitkomen op 61,53 euro en ga zo maar door. Transparantie mag hier wel wat kosten: de prijs van het witte jurkje is € 890,- .

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram