Talking Dress – boekrecensie

door | 12 maart 2015 | Columns, journalistiek, Recensies | 0 Reacties

boekrecensie

ALS JE JURK GAAT PRATEN

Door Emy Demkes

Waar komen je kleren vandaan? Hoe worden je jurken gemaakt en wie betaalt de prijs van die spotgoedkope jurk? Als je meer wilt weten over eerlijke kleding is ‘Talking Dress’ een must-read. Het boek is een van de weinige Nederlandse titels die specifiek over duurzame mode gaat. De tweede druk is net uit.

Talking Dress leest lekker door, maar zet je wel als consument aan het denken. Behalve schokkende verhalen, bijvoorbeeld over de barre omstandigheden in kledingfabrieken, benadrukt Talking Dress ook een positieve kant van mode: duurzaamheid. Eyskoot probeert in haar boek duidelijk te maken dat duurzaamheid verre van geitenwollensokken is, een imago dat er  vaak mee geassocieerd wordt. Zo zijn er enorm veel hippe en trendy merken die zich enkel en alleen focussen op eerlijke kleding.

Die aspecten vormen voor een groot deel het succes van dit boek . Het focust niet alleen op wat er al dan niet klopt aan de huidige kledingindustrie, en hoe wij daar als kledingconsument deels voor verantwoordelijk zijn, maar laat ook zien hoe we het beter kunnen doen. Talking Dress bevat informatie, achtergrondreportages, interviews en achter in het boek vindt je ook een uitgebreide shop-gids en DIY-tips (Do-It-Yourself). De shop-gids is ook gratis te downloaden als app voor Android en Iphone. Kortom: something to know, something to do in Talking Dress.

 

Waardering Mariaredacteur Emy :

jurken-4b

 


Over auteur Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot (1977) is sustainable fashion en lifestyle expert. Met haar bureau, gelijknamig aan het boek, wil ze eerlijke kleding op de kaart zetten. Eyskoot houdt zich al ruim 10 jaar bezig met een betere kledingindustrie. Zo werkte ze lange tijd voor de Schone Kleren Campagne en is ze medeoprichter van modevakbeurs MINT. Voor haar werkzaamheden werd Eyskoot meerdere malen bekroond. Zo staat ze in de Duurzame Top 100 van Trouw, werd ze door vakblad Textillia geselecteerd voor de Fashion Powerlist top 100 en nomineerde Het Parool haar voor Amsterdammer van het Jaar.

 

Marieke Eyskoot: Talking Dress. 216 pagina’s  

Marieke Eyskoot

Foto Justine Leenarts

 

Jurken van Maria heeft ook een facebookpagina. Like ons, vinden we leuk! https://www.facebook.com/JurkenVanMaria?ref=bookmarks

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram