Bacall – De grootste ster aller tijden

door | 2 april 2015 | achtergronden, journalistiek | 2 reacties

Stijlicoon uit de Film Noir

Door Maurice Hengeveld

Lauren Bacall…soms komt haar naam ineens weer voorbij. Als leading lady van de ‘film noir’ maakte zij haar opwachting in films als ‘The Big Sleep’ uit 1946 en werd in 1999 zelfs bekroond als één van de 25 grootste vrouwelijke sterren aller tijden door het American Film Institute. Naast gevierd actrice was Bacall echter onmiskenbaar ook een mode-icoon en dát staat momenteel centraal in The Museum at FIT in New York!

Elegantie ten top

Wat een jurk doet ter ondersteuning van de vrouwelijke schoonheid, is in de Hollywoord-producties van midden vorige eeuw overduidelijk te zien. Denk aan Ava Gardner, Katherine Hepburn, Vivian Leigh en Grace Kelly – stuk voor stuk beeldschone vrouwen die menig mannenhart op hol brachten. Lauren Bacall neemt een bijzondere plaats in. Naast haar schoonheid had Bacall een onmiskenbaar gevoel voor stijl. Vanzelfsprekend droeg haar kleding daar in een belangrijke mate aan bij en niet zelden verscheen Bacall dan ook in de meest prachtig ontworpen jurken. Elegantie ten top met een vaak overtuigende zeggingskracht.

Meer dan alleen jurk

Het gevoel van stijl blijkt bij Bacall te zijn aangewakkerd door Nancy Gross, toenmalig echtgenote van filmregisseur Howard Hawks, die Bacall naar Hollywoord haalde. In haar geval was er echter nog een niet te onderschatten factor die haar destijds faam bezorgde, haar blik. Mysterieuzer dan zij kon een vrouw niet kijken. Dat vond volgens de verhalen zijn oorsprong in de audities voor de film ‘To Have and Have Not’ uit 1944. Nerveus als zij was voor die auditie legde Bacall, om die nervositeit te verhullen, haar kin op haar borst en om in de camera te kunnen kijken moest zij dan haar ogen schuin omhoog doen. Binnen de filmindustrie werd dit effect al snel ‘The Look’ genoemd en Bacall maakte er heel slim haar handelsmerk van.

The Look revisited

Zonder meer terecht dus dat in het The Museum at FIT, ‘the most fashionable museum in New York City’, begin maart 2015 de expositie ‘Lauren Bacall: The Look’ opende. De expositie staat stil bij de unieke stijl van mode-icoon annex filmdiva en theaterster Bacall, gebruikt daarvoor haar eigen kledingstukken en onderzoekt haar relatie met sommige modeontwerpers. Zowel haar persoonlijke garderobe wordt geëxposeerd als enkele van haar film- en theaterkledingstukken, veelal jurken, door ontwerpers Marc Bohan, Pierre Cardin, Norman Norell, Yves Saint Laurent en Emanuel Ungaro uit de jaren ’60 en ’70. Voor wie toch die kant opgaat is de expositie een absolute aanrader. En wie niet gaat kan zich altijd nog eens verdiepen in haar autobiografie ‘By Myself and Then Some’…

Meer info?

Surf naar museum at FIT: http://www.fitnyc.edu/museum.asp

Photo of Marilyn Monroe

gastredacteur Maurice Hengeveld is freelance tekstschrijver, redacteur en journalist. Hij werkte eerder als hoofdredacteur bij DUIC. en als coördinator PR/communicatie bij De Kargadoor en is momenteel als redacteur verbonden aan MeerMerwede.nl en Aorta.nu. Maurice richt zich in zijn werk voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie.

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram