Begrafenisjurk voor tante Gonda

door | 29 juli 2015 | jurken, lange jurk | 3 reacties

Deze donkerblauwe jurk had mijn vriendin aan bij de begrafenis van haar tante Gonda. Er brak bij haar en haar man paniek uit toen tante Gonda was overleden, zomaar plotseling, op 94-jarige leeftijd in het bejaardentehuis in Zeist. Ook al was ze zwaar dement. Tante Gonda speelde een cruciale rol in hun huwelijk: die van dekmantel.

Mijn vriendin heeft drie kids, tieners van 14,15 en 16 (m,v, v). Ze heeft een goede relatie met haar man, die ze nog kent uit haar studententijd en met wie ze inmiddels zo’n 20 jaar is getrouwd.  Ze doen veel samen. Ook dingen die de kinderen niet hoeven te weten, omdat ze dan meteen kotsend naar de WC rennen of omdat het de opvoeding ondermijnt. Mijn vriendin en haar man, die ik hier de schuilnaam Tamar en Sem geef, doen geheime dingetjes. Tegen de kinderen zeggen ze dan dat ze ‘langs tante Gonda’ gaan. Tante Gonda is te dement om het na te vertellen. Soms gaan ze ook echt even langs, voor het goede gevoel.

Tante Gonda is: stiekem naar de borrelboot fietsen en samen jointjes roken. Tante Gonda is: uit nieuwsgierigheid naar een swingersclub en net voor de uitwisseling heimelijk langs de brandtrap ontsnappen. Tante Gonda is larpen, hij als ridder en zij als herbergierster. Tante Gonda is op zijn minst naar de sauna gaan. Hoe vaak ik niet Tamar of Sem hoorde zeggen: “Nee, dan kunnen we niet, dan moeten we langs tante Gonda.” Jaja. Ze gaan weer iets uitspoken die twee, wist ik dan.

“Tante Gonda is overleden,” zei mijn vriendin vijf dagen geleden, terwijl een paar kinderen op de bank hangen te appen. Ik condoleer en vraag spontaan hoe ze dat op gaat lossen. Eén van de kinderen ontwaakt van de applitarchie op de bank. “Hoezo, ‘oplossen’?” vraagt tienerdochter. O shit. Nu moet ik niet alles op de valreep verraden. Ik zeg. “Je jurk, voor de begrafenis, je mag die van mij wel lenen.” En zo komt het dat mijn vriendin vanwege de smoes mijn jurk moet lenen, op de begrafenis van tante Gonda. De jurk is – geheel in stijl – een alibi voor tante Gonda.

 

jurk4782.3

fotografie: Johan

  • Info:
  • Jurk, King Louie, schoenen, Christofoli, jas, Vanilia.

Tips.

Wat trek je aan bij een begrafenis?

  • -In het algemeen niet te licht, maar het hangt ook heel erg van de overledene en de nabestaanden af hoe donker je gaat. En ook van de regio. Soms wordt zwart als kwetsend ervaren. Soms wordt te kleurig als respectloos gezien. Het luistert best nauw, dus denk goed na voor je gaat. Informeer bij twijfel bij andere begrafenisgangers hoe ze gekleed gaan.
  • Vuistregel: niet te uitbundig. Met antraciet en donkerblauw kun je je niet snel een buil vallen.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram