Bewezen: veel geld maakt niet gelukkig

door | 30 april 2021 | achtergronden, journalistiek, jurken, lange jurk | 0 Reacties

Ik zou een nieuw huis willen met een walk-in closet voor mijn jurken. Liefst aan de Oude of Nieuwe Gracht hier in Utrecht. Een jurk van Natan en diverse Louboutins.  Maar dan heb ik wel meer geld nodig. Maakt geld gelukkig?

Dat valt te bezien. De Amerikaanse econoom en nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, onderzocht of geld gelukkig maakt. Het antwoord is ja,  maar tot op zekere hoogte. Boven de € 58 000 jaarinkomen maakt je welstand niet meer zoveel uit voor je geluksniveau. Recent onderzoek van de postcodeloterijshow  onderstreept dat. De meeste winnaars blijven evenveel werken (93%) en een groot deel geeft niet eens een extra rondje in de kroeg. Je inkomen mag dan ten positieve veranderen, maar je karakter blijft hetzelfde.

Er is een andere kant. Armoede maakt namelijk wel óngelukkig. Dat je na moet denken of je wel genoeg geld hebt voor verse groente en of je de huur van je huis op kunt brengen deze maand. Dat zijn kopzorgen, en het draagt niet bij aan geluk. Armoede stimuleert soms wel creativiteit. Wie herinnert zich niet de backpackvakanties vroeger, toen je verzeild raakte in een vaag baantje aan het strand, omdat je geld op was. Toch zijn deze nostalgische herinneringen voor de meesten van ons vooral mooi, omdat dit nu niet meer hoeft. Je hebt meer geld dan vroeger. Je bent relatief vrij om te doen en te laten wat je wilt.

En daar gaat het om. Je moet genoeg geld hebben om vrij te zijn. De manier waarop je met de vrijheid omgaat, moet bij je passen. Extraverte mensen met meer geld gaan liever uit eten, mensen met een sterk geweten geven het bij voorkeur uit aan gezonde voeding en sport. Je moet de vrijheid die  geld je geeft dus wel op een passende manier benutten. (Cambridge University).

Teveel geld kan tegen je gaan werken. Want als je eerlijk bent, had je liever dat huis in de binnenstad vroeger dan dat enorme huis in Het Gooi, met een oprijlaan en beveiliging, waar nooit iemand komt. Of juist andersom. Liever dat kleine gezellige huisje op het platteland dan dat enorme grachtenpand waar je nu woont. Je bent naar je stand gaan leven, maar het past niet meer bij je karakter. Je moet rekening houden met ontvoerders, je kinderen moeten beveiliging. En dat je naast je Lamborghini en Bentley nu ook zonder er over na te denken een Bugatti kunt kopen, dat maakt je misschien een dag gelukkiger, maar twee dagen later ben je er alweer aan gewend. Teveel geld kan je gaan belemmeren in je vrijheid.

Ooit interviewde ik de Zweedse econoom Kjell Nordström. Ik vroeg hem, geen idee waarom, of hij rijk was. Hij antwoordde: “I am comfortably rich.” Ik denk dat ik ook ‘comfortably rich’ ben. Ik hoor niet bij de happy few die nooit zal hoeven te sparen voor een jurk van Natan of Louboutins.  Maar ik heb meer dan genoeg, en alles wat ik extra wil, heeft misschien wel te maken met hebzucht, de wortel van alle kwaad.  Misschien moet ik juist gaan minderen.

Bronnen: www.nibud.nlwww.cbs.nl www.kennisvannu.nl

Vier tips hoe geld je gelukkiger maakt

  1. Investeer in een ervaring (een reis, een toneelstuk, een cursus)
  2. Koop cadeaus voor anderen
  3. Spaar voor een uitgesteld doel (je favoriete auto, een designerstas)
  4. Realiseer je droom (een bedrijfje opzetten, een boot kopen)

 

p.s.: like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram