Boompulp is mooier én beter dan zijde

door | 27 januari 2015 | achtergronden, journalistiek | 1 reactie

Door Emy Demkes

De kledingindustrie is de op een na vervuilendste bedrijfstak op de wereld. Voor een deel heeft dit te maken met ons hoge consumptieniveau en de manier waarop wij consumeren. Tijd om daar iets aan te doen.

Als consument hebben we niet de macht om de hele mode-industrie op de schop te gooien. Toch spelen wij hier wel een cruciale rol in. Als we voortaan wat beter gaan letten op wat en hoeveel we kopen, zetten we al een flinke stap in de goede richting. Maar waar moet en kan je dan op letten? Op de materiaalsoorten bijvoorbeeld. Het soort stof waarvan jouw jurk is gemaakt, zegt iets over de manier waarop het geproduceerd is en dus over de mate van duurzaamheid. Om je hier een beetje bij te helpen staan hieronder vier prachige stoffen voor je jurken, waar het milieu ook blij van wordt.

1. Tencell / lyocell

Eind jaren negentig werd lyocell ontwikkeld, een zijdeachtige stof op basis van plantenvezels. De opvolger daarvan is Tencel. Het is afkomstig van hout uit duurzame (FSC-gecertificeerde) bossen, vaak van de eucalyptusboom. Uit het houtpulp van deze snelgroeiende boom kan zonder chemisch afval vezels worden geëxtraheerd waar vervolgens textiel van kan worden gemaakt. Kleding van Tencel of Lycocel is een goed alternatief voor zijde. Bij het maken van textielstof van boompulp komen namelijk geen giftige oplossingsmiddelen of bleekmiddelen kijken. En er gaan ook geen rupsen voor dood.

2. Bio-katoen

Biologisch katoen is in opmars. Iets meer dan een procent van het wereldwijde verbouwde katoen is nu biologisch, en dit aantal groeit. Biologisch katoen heeft flink wat voordelen ten opzichte van conventioneel katoen. Zo wordt bio-katoen geteeld zonder chemische middelen en pesticiden en ligt het waterverbruik een stuk lager. Bovendien krijgen de boeren voor biologisch katoen meer betaald. Bio-katoen is dus een goed alternatief voor conventioneel katoen. Maar als je het nog beter wilt doen, kies dan voor kleding van hennep of brandnetel.

3. Hennep

Hennep kent iedereen, voornamelijk als drugs. Toch wordt van hennep al duizenden jaren kleding gemaakt. De allereerste spijkerbroeken van hennep. Het is een goed alternatief voor katoen omdat het erg sterk is, snel groeit (twee keer zo snel als katoen) Hennep groeit zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest want het plantje heeft weinig last van insecten of onkruid en houdt de bodem vruchtbaar. De plant verbruikt weinig water en levert veel meer bruikbare stof op per hectare dan katoen (2000 kilo hennep tegenover 600 kilo katoen). De stoffen zijn biologisch afbreekbaar, goed herbruikbaar en toch ijzersterk. Een broek van Hennep zou naar verluidt tot vijf keer langer mee gaan dan een katoenen versie.

4. Brandnetel

Kleding van brandnetel werd een paar jaar lang door het Nederlands bedrijf Netl ontwikkeld. Helaas heeft dit bedrijf het niet gered. Kleding van brandnetel is er gelukkig nog steeds. De brandnetelvezel groeit erg snel, is dertig tot vijftig procent lichter dan katoen, oersterk en zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. Daarnaast heeft het een isolerende werking tijdens het dragen en is het gemakkelijk te verven. Brandnetel werd honderden jaren geleden al uitgevonden als geschikte vezel voor de productie van kleding. Met de komst van katoen, wat goedkoper en makkelijker te bewerken bleek, verdween de brandnetelvezel bijna geheel uit de textielindustrie.

* Waar vind je kleding van dit soort materialen?

Een goede fairtrade jurkenshop waar Maria ook geregeld jurken vandaan haalt: www.goodfibrations.nl

* Meer weten over dit onderwerp: lees het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot

Over gastblogger Emy Demkes

Beginnend freelance journalist Emy Demkes, is gespecialiseerd in duurzame mode. Contact? Mail naar emydemkes@gmail.com

Emy

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram