Complete jurk

door | 12 januari 2015 | jurken, lange jurk, schoenen | 0 Reacties

“Je bent niet compleet,” zegt een nicht. Ze bedoelt dat ik alleenstaand ben, wegens scheiding, de dood van Conny en mijn laatste partner die het bij heldere hemel uitmaakte. Het kwetst me,  mijn ex is nog niet helemaal uit mijn systeem, en daardoor voel ik me op dat moment inderdaad incompleet.  Vinger op de zere plek, zout in de wond. Inmiddels vind ik het onzin. Deze jurk is ter ere van het leven vol liefde, ter ere van het complete leven.

Ik weet uit ervaring hoe fijn het is om een goede relatie te hebben. Ik denk aan de eerste zes, zeven jaar met de vader van mijn kinderen, aan Conny, toch ook aan mijn ex van vorig jaar. Die vlinders in je buik als je hem ziet. Blijdschap, je verheugen in je vriendje. Er is die leeuw die voor je vecht, een lekker ouderwets oergevoel. Iemand die achter je staat, waar je tegen kan vertellen hoe je dag was. En dan niet te vergeten de zinnelijke liefde. Geen relatie betekent een sexuele Sahara. Maar ben je incompleet als je geen relatie hebt? Ik zie het verband niet. Een relatie is een toevoeging op je leven.

Er zijn grofweg twee liefdestrajecten in je leven. In traject één vind je op jonge leeftijd iemand waar je de rest van je leven mee deelt. Het andere traject is dat je een nomadischer liefdesleven leidt, zoals ik, deels tegen wil en dank, deels omdat het reizen je op dat moment in het bloed zit. Je hebt geluk ervaren op al die plekken, maar ook noodweer, een slechte grond of een onherbergzaam landschap. Toen Conny overleed stonden we op een prachtige plek, ergens op een bounty-eiland. We wilden allebei nooit meer weg. We zochten een trouwlocatie voor het feest om te vieren dat we ons zouden vestigen. We kochten een huis. Ergens toen we in de nacht op dat bounty-eiland in elkaars armen in slaap waren gevallen, plukte een helikopter me met een touw bij hem weg en dumpte me  in een industrieterrein, Pernis ofzo. lk krabbelde in Pernis overeind. Ontreddering en stekende heimwee naar het bounty-eiland en Conny’s armen. Ik ben gaan lopen, de ene voet voor de ander, in de regen tussen de fabriekspijpen en de groene chemische dampen. Het contrast met ons liefdeseiland was groot. Ik sjokte verdrietig voort, hopend dat ik ergens bij een kust zou komen, waar een boot zou zijn en waarmee ik weg zou kunnen varen om weer ergens anders voet aan wal te zetten. Die kust heb ik bereikt en de boot is gekomen.

‘Zonder partner ben je incompleet’. Wat een belediging voor al die mensen die om wat voor reden dan ook geen relatie hebben. En wat een ouderwetse kolder. Ik zie zoveel relaties waarin de beide partners elkaar overcompleet maken. En dan ben je pas echt ver van huis. Samen is leuker dan alleen, mee eens. Maar wat is ‘samen’? En wat is ‘alleen’?

Hoe het trouwens op dit moment met de liefde staat? Goed, zeer goed!

 

info: jurk, Zijne Koninklijke Hoogheid, Tilburg. Hoed, Jos van Dijck, Laarsjes, Prada

jurk.zsart

 

Tips voor  jurken in de winter

– Zoek jurken in wol, acryl of een andere wolvervanger. Altijd een hemd onder je jurk.

– Heb je een katoenen of zijden jurk? Zoek een wollen onderhemdje. Via internet vind je enkele webwinkels die ze verkopen. Was het wollen hemdje met shampoo.

– Korte jurk? Zoek een lange jas en doe laarzen aan, dan is het te doen. Maar  koud blijft het.

– Heb je betere tips? Zet ze hieronder, bij de reacties!

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram