Criminelen letten op mijn pak – Willem Jan Ausma

door | 30 januari 2016 | Modemeter, Utrecht | 0 Reacties

Hij hoort bij het Utrechtse straatbeeld, de in maatpak gestoken strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. Wie? Die met die immer hoogblonde dos. Ik  vroeg hem van de hoed en de rand. Letterlijk.

Waarom zijn ze altijd zo onberispelijk, die pakken?                      

                    “We hebben op kantoor maar één dresscode: ‘Zorg dat je het verschil ziet tussen de cliënt en de advocaat,’ . Advocaten die in een jeans met sneakers lopen, vind ik niet kunnen. Criminelen letten er trouwens op. Het eerste waar ze naar kijken is je horloge. Ik heb er één van een horlogemaker uit Dokkum, uit de omgeving waar ik opgegroeid ben. Maar ze letten ook op je pak, je schoenen. Collega’s, officieren en rechters taxeren je aan de hand van je kleding. Je wordt er enigszins op afgerekend.”

Dus uw outfit onderstreept uw positie op de apenrots?            

“Ja, een beetje wel.”

Waar haalt u uw pakken vandaan?

“Ik heb een via-via-adres. Ze zijn van een Italiaanse kleermaker, op maat gemaakt. Je kunt zelf de stoffen uitzoeken. De pakken zijn volgens de laatste de mode: dan weer getailleerd, dan weer met brede schouders. Omgeslagen pijpen kunnen nu niet meer. Mijn pakken zijn altijd volgens de laatste trend. Behalve stropdassen, daar ben ik van afgestapt. Je kunt leuke dingen met dassen doen, met kleuren enzo, maar het is een ellende. Eén vetvlek en hij kan in de prullenbak. Toch weer 100 euro weg.”

Vertel ons eens van uw schoenen? (Ausma draagt auberginekleurige lakschoenen)

“Schoenen! Heel belangrijk. Daarmee kun je je onderscheiden onder je toga. Ik heb zo’n twintig paar. Cliënten maken vaak opmerkingen over mijn schoenen. Ik zou nooit Van Bommels of Greves kopen, daar loopt iedereen al mee.”

Wie is uw stijlicoon?

 “Als ik in de spiegel kijk, ben ik dat zelf, haha. Ik vind oud-collega Piet Doedens goed gekWie is uw stijlicoon?leed, als een dandy. Het is niet mijn smaak, maar hij heeft wel zijn eigen stijl en dat vind ik mooi.”

Hoe komt u aan die vikinglook?

 “Ik haal bij de drogist een goedje, zodat mijn haar blond blijft en niet grijs wordt. Ik zeg niet wat, anders loopt heel Utrecht straks met hetzelfde haar. Zelfs de kapper weet het niet. Ik ga eens in de drie maanden naar kapper Rob Peetoom, tegenover ons kantoor. Ook handig voor mijn werk, dit haar. Cliënten hebben het over ‘die kale’ en ‘die blonde.’ “

Fashion no-go’s?

“Petten, mutsen en rugzakken. En sneakers. Gewoon niet doen.”

 

Willem Jan Ausma (47), is strafrechtadvocaat bij Ausma en de Jong advocaten.

 

info: Pak, Corneliani €3000,- schoenen en riem, Jeffery West, € 450,-, overhemd: Hugo Boss € 120,-, horloge, Van der Gang € 5000,- tas, Piquardo € 350,- parfum, Chanel, blue noir

Fotografie: Robert Oosterbroek  

Like ons op FACEBOOK!

Dit stuk schreef ik eerder voor DUIC

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram