Daarom is er de kwaliteit van top-end mode bij LIVStores

door | 1 oktober 2021 | achtergronden, Geen categorie, journalistiek | 1 reactie

Liefde voor mode van moeder op dochter 

Vijf jaar zit LIVStores nu in Utrecht. Een coronacrisis verder gaat het goed met de winkel. Dat komt niet alleen  door de eerlijke, noordelijke inslag van eigenaar Marjan Londeman, maar ook door invloeden van moeder.   

Het is druk in de winkel LIVStores en tegelijkertijd relaxed. Misschien komt dat door de aandacht en rust van eigenaar Marjan. Op de achtergrond zachte, franse muziek. De inrichting helpt mee, er is ruimte in casa LIVStores terwijl er ook vanalles is te zien. Marjan heeft oog voor kwaliteit en dat zie je terug in de bijzondere collectie. Dat komt eigenlijk door haar moeder Elly. Die heeft het er met de paplepel in gegoten.  

Groningen

“Mijn moeder was coupeuse voor het gerenommeerde modehuis maison Swarte,” vertelt ze. Maison Swarte! Ik ken het nog van vroeger, want net als Marjan Londeman kom ik uit Groningen. In het Noorden was Maison Swarte een begrip. Mijn moeder kwam er wel eens toen ik klein was en dat was een avontuur. Ik herinner me een jurk met diep-blauwe kleuren, ik kon als kind niet stoppen ernaar te kijken.Later heb ik nooit meer die kleur blauw gezien. Nu, in mijn geval zo’n 45 jaar later, hoor ik de andere kant van het verhaal. De moeder van Marjan was er één van de coupeuses. 

geen confectie 

De kleine Marjan zat stil in een hoekje als haar moeder zat te naaien. Er kwamen ‘dames’ over de vloer, want vanwege de kinderen werkte haar moeder thuis. “Die moesten dan op een kruk staan, zodat mijn moeder met een soort krijtspuit de zoom af kon spuiten.” Marjan hoort het ritmische geratel van de Singer nog. En ze leerde. Waar je op moest letten bij stof, ze leerde over pasvormen, naden, knoopjes. Moeder Elly was een vakvrouw. “Patroontekenen is een vak apart,” weet Londeman. “Confectiekleding had je toen nog niet. Alle kleding was precies op maat.”  

kwaliteit en afwerking 

Moeder Elly’s  liefde voor mode van  kwaliteit, is een belangrijke reden geweest om LIVSTores op te zetten.“Ik miste die mooie pasvormen en kwaliteit bij de meeste confectiemerken. Betaalbare mooi gemaakte kleding is er bijna niet, dan wordt het meteen top-end mode. Dus ging ik op zoek naar merken die dat wel hebben, en dan op een duurzame manier gemaakt. Ik zocht naar kleine, Nederlandse merken.” Ze staat op en laat haar vingers gaan over een stof. “Kijk,” zegt ze, terwijl ze de jurk uit het rek haalt, “Dit is een prachtige stof. Zonder elastaan. De kwaliteit van die stof is veel mooier. Ze laat de binnenkant van de jurk zien. “Niet afgewerkt met een lockmachine, maar met een bies. Dat zie je bijna niet meer. Prachtig.” Ook de pasvormen zijn cruciaal, vindt Marjan, juist omdat het confectie is. “Elements of Freedom heeft duidelijk patronen voor de Nederlandse vrouw,” weet ze. “Wij hebben heupen en zijn langer dan bijvoorbeeld de Italiaanse gemiddelde vrouw. Daarom past Elements Of Freedom de meeste mensen prima.”

Utrecht 

Dat LIVStores vijf jaar geleden in Utrecht neerstreek, is geen toeval. Marjan kende Utrecht, ze had er gestudeerd en een tijd gewoond. Een huwelijk en een paar kinderen verder, woonde ze een tijdje in Wijk bij Duurstede en Friesland. “Een dwaling,” zegt ze daar nu zelf over. Ze begon de winkel in Zwolle. Ik leerde LIVStores in Zwolle kennen, toen ik er op een druilerige dag binnenliep. “Jij bent van Jurken van Maria!” riep Marjan enthousiast. Ze bleek mijn blog te kennen. Ze liet me de prachtige jurken zien en vertelde over de stoffen. Iemand die verstand en liefde had voor het vak, dat zag ik meteen. Groot was mijn vreugde dan ook toen LIVStores in Utrecht neerstreek. In de Twijnstraat. De Twijnstraat was een weloverwogen keuze, want Marjan gaat nooit over één nacht ijs. “Ik wilde niet de toeristen die naar de Domtoren sjokken,” legt Marjan uit, “Mensen die de moeite nemen naar het museumkwartier te komen, hebben oog voor schoonheid en kunst. Daar past dit winkelconcept bij.”  Ook de collectie is afgestemd op het Utrechtse publiek. “Utrechters houden van mooi en praktisch” weet Marjan.  

Elly

We kennen de moeder van Marjan Londeman niet, maar voor mijn geestesoog zie ik haar door de winkel van haar dochter lopen. De stoffen en de afwerking kritisch bekijkend. Ze zal vast trots zijn op haar dochter, die op een eigen manier in haar voetsporen treedt.   

LIVStores, Twijnstraat 41 Utrecht 

p.s.: like deze site op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram