De avondklok heeft voordelen

door | 22 maart 2021 | Columns, jurken | 0 Reacties

Ik heb tot nu tot alleen nog maar voordeel gehad van de avondklok. Van de Reisgenoot weet ik dat hij niet tot diep in de nacht zal blijven plakken bij een drinkebroer of – zus, want ja, avondklok. Ik heb een goede smoes om ergens op tijd weg te gaan, vanwege de avondklok.  Overigens vind ik het erg vermakelijk dat je van 5 tot 1 voor negen mensen door de stad ziet rennen alsof ze door de duivel op de hielen worden gezeten.  Alsof er om elke hoek een politie-agent klaarstaat met het notitieboekje in de aanslag:  “1 over negen.  Uw naam alstublieft.  U hebt het recht om te zwijgen.” De politie heeft wel betere dingen te doen.

Het is wachten op de volgende wet, wanneer het dan precies negen uur is. Net als je zeven kilometer marge hebt bij een snelheidsovertreding.  Als ik ooit bekeurd wordt, ik heb er bijna zin in, ga ik meteen de discussie aan. “Volgens mijn horloge is het nu negen uur, geen vijf over negen.” En als de snor dan zegt dat mijn horloge achterloopt, vraag ik wat dan de standaard is van de tijd, de Domtoren loopt ook niet precies goed. Er is een standaard van tijd, die is volgens mij in Frankrijk, maar ik vraag me af of de snor dat weet. En als hij het weet, kan ik weer in discussie hoe ik weet dat hij volgens de franse standaard zijn horloge heeft staan, hoe hij dat kan bewijzen. Ik ga gewoon net zolang met hem of haar in discussie, tot hij ook niet meer weet hoe laat het is en in verwarring wegsjokt, met het notitieboekje in de hand.

Ja, ik heb wel eens om kwart over negen door de stad gefietst, omdat ik de tijd min of meer vergeten was.  Mijn studentenkinderen zijn ook al niet echt onder de indruk van de avondklok. Ze gaan of tien voor negen naar een feest en komen na half vijf terug, of ze komen toch ergens in de nacht terug, omdat ze al eerder klaar waren met feesten. Vind ik dat laatste erg? Eerlijk gezegd kan ik er niet van wakker liggen. Ze zijn voorzichtig en ik zie niet in waarom ze ’s nachts meer mensen gaan besmetten dan overdag.

Als politie-agent heb je in ieder geval wat te doen, mocht het een rustige, crimineelloze avond zijn. Ga je na negenen je ronde maken, dan valt er altijd wel iemand te bekeuren.  Hoewel ik me voor kan stellen dat ook de politie denkt: sorry, maar hier ben ik niet voor opgeleid, om burgers te straffen die na negenen hun avondrondje lopen.

Alles goed en wel, het gaat een keer vervelend worden, die avondklok. Zeker als de dagen langer worden en de avonden zwoeler. Dan komt er vast weer een volgende blog.

 

foto via pixabay: Enrique Méseguer

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram