De avondklok levert mooie momenten op

door | 22 februari 2021 | Geen categorie | 0 Reacties

Al vind ik het een draconische maatregel in alle opzichten, de avondklok levert geweldige momenten op. Ik kan het weten, want ik liep pas na de avondklok over de singel omdat de trein vertraagd was (Lap me er niet bij! Werp me niet in de gevangenis!) .

Toen ik vlak voor negen uur Utrecht binnenreed, begon het al. De lantaarns buiten, brandden om één of andere reden niet. Het was donker in de straten. Het licht van de maan scheen over de singel. Toen klonk de Dom, precies om negen uur. De verlaten singel, de duisternis en de maan die weerspiegelde in het water. Het donkere, sonore gebeier van de Domklok, galmend over de doodstille stad. Het had iets magisch realistisch, à la Lampo in zijn boek ‘De komst van Joachim Stiller’. En wat een rust. Dat was vijf minuten daarvoor wel anders.

Vijf voor negen werd ik voorbij gerend door een dame in een trenchcoat, naar schatting een halve eeuw oud. Mensen boven de 30 zie je niet vaak rennen alsof hun leven ervan af hangt.  Als je al een dertig plusser ziet rennen, is het op een drafje, om een trein te halen ofzo. Maar niet alsof de Vesuvius op uitbarsten staat. Alsof er een Tsunami komt aangerold.  Want zo zag ik haar hollen, gevolgd door een man die ook al voortrende alsof de duivel hem op de hielen zat. Een redelijk bespottelijk gezicht trouwens, rennende grote mensen. Als je rennende volwassenen wilt zien, moet je net voor de avondklok buiten gaan kijken. Kun je lachen.  De galopperende mensen verdwenen rap uit het zicht, waarschijnlijk paniekerig en hijgend 1 voor negen op de deur bonzend: ‘Laat me er in, laat me er in, het is  bijna negen uur! Help me toch!”

De avondklok heeft als voordeel dat de plakkers op tijd weg gaan. Je hebt van die vrienden, die eenmaal op bezoek zijnde, niet uit je huis te branden zijn. Zelf ben ik precies zo, ik ga pas weg als de gastvrouw  in slaap valt. Die tijden zijn nu dus voorbij vanwege den avondklok.  Je komt altijd op tijd thuis. Je gaat niet pas na drieën naar bed nadat je je gasten dronken de deur uit hebt gezet.  Dat is best prettig.

Maar schaf hem toch maar zo snel mogelijk af, lieve ministers. Het wordt lente. Daar past geen avondklok bij.

 

info:  foto in Groningen gemaakt door Dochter, december 2020

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram