‘De bal van nu is niet meer wat het geweest is’

door | 13 maart 2016 | Modemeter, Utrecht | 0 Reacties

Pieter Conemans doet niet mee aan wegwerpmode. Geef hem maar pakken van ouderwetse, zware kwaliteit. Een uitstapje van de jurk naar de broek.

Er zijn er niet veel meer, die goeie ouwe old school herenzaken die je pak op maat vermaken en werken met 500 grams kamgaren. ‘Hufterproof’, heet dat nu, vroeger ‘heurde het zo’. Pieter Conemans, eigenaar van Conemans Herenmode, over mannen met een ‘Germaans postuur’.

Hoe bedoelt u, ‘Germaans postuur’?

Ik heb het ook. Wij Nederlandse mannen hebben een ander figuur dan Mediterrane mannen. Wat breder, robuuster. Niet dat petiterige. Daarom zitten Duitse pakken ons vaak goed. In veel modezaken zetten ze zo’n gladgeschoren, slanke jongen in de winkel. Ik snap dat wel hoor, maar we worden er uiteindelijk niet blij van, dan kijken we liever niet in de spiegel.

Wat doe je dan aan dat onontkoombare buikje, als man?

Je om te beginnen met beleid kleden. Ik heb nu een broek aan met een hoge taille, maar je kunt ook juist een lage broek aandoen. Als je maar zorgt dat de buik niet gaat puilen, en dat gebeurt vaak wel, door het verkeerde pak.

Wat zijn dat voor schoenen, die u daar draagt?

Suède schoenen, van Tod’s. Ja, ik weet dat in sommige landen mannen met suède schoenen voor dandy’s worden uitgemaakt. Maar ik hou van suède, het liefst bruin, want zwarte schoenen vind ik saai. Ik zeg: suède is voor mannen met een zachte kant.

Maar bij een begrafenis kunt u toch niet met dit soort schoenen aankomen?

Begrafenissen, daar noem je me wat. Wie draagt er tegenwoordig nog een goed, degelijk, grijs pak op een begrafenis? Niemand! Doodzonde. Maar bij een goed begrafenispak horen bijpasssende schoenen, bijvoorbeeld brogues.

Uw vader en u zijn leverancier van het Utrechtse studentencorps. Hoe staat het met de stijl van de corpsbal van tegenwoordig?

De bal is niet meer wat het geweest is. Als ze hier in de zomer komen met een bermuda en slippers, stuur ik ze terug. Dan ga ik niet opmeten. Iedereen kan nu studeren, vroeger alleen de happy few. Dat zie je terug in de kledingstijl van de corpsbal. Normaler.

Wat moet een man dan aan in de zomer, als een bermuda niet mag?

Linnen! Ik ben verliefd op linnen, het is de mooiste stof die er is. Ik probeer mijn klanten op te voeden, maar dat is nog niet zo makkelijk. ‘Kreukt zo,’ zeggen ze dan. Nou en, dat hoort bij linnen. Niets is zo mooi als een goed linnen pak. Als je wilt zien of een man smaak heeft, moet je kijken hoe hij zich kleedt bij meer dan dertig graden.

Wie is een goed geklede man?

Mark Rutte. En David Cameron. Ze hebben goed gesneden maatpakken aan, dat zie je. Geen openstaande revers, omdat het pak te strak gesneden is voor de borstkas. Tegenwoordig moet alles strak zitten, jullie vrouwen willen dat ook. Maar dat is helemaal niet mooi. Een pak moet goed en lekker zitten. Die maatpakken van Mark Rutte, precies pas, daar kan ik echt van genieten.

Hoe lang blijft u trouwens nog werken? Uw zoon gaat u niet opvolgen.

Heet van de naald, mijn vrouw en ik hebben besloten Conemans Herenmode nu samen te doen! Op deze manier is het prima werken, en blijven we nog wel even doorgaan. Wat mij betreft tot mijn 75’e, ik vind dit werk veel te leuk. Mijn vader liep hier ook nog rond tot diep in de tachtig.

  • Pak: Dressler, € 568,-
  • Schoenen: Tod’s, € 275,-
  • Overhemd: Goodwin Anderson, € 79,-
  • Das: Atkinson, van Irish Popkin € 79,-
  • Horloge: De allereerste Casio, retro. Prijs vergeten.

Dit stuk stond eerder in de papieren DUIC 

fotografie: Robert Oosterbroek

 

 

p.s.: Heb ons lief, geef een DUIM !

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram