De dood van een apparaat

door | 16 december 2022 | verhalend, verslaggevend | 0 Reacties

De dood van een apparaat.

Hoe vallen laptops? Niet anders dan dat je van de trap valt. Je mist een trede, omdat je net je jurk recht trekt, zoiets, en voor je er erg in hebt flikker je ruggelings naar beneden. Ik weet er alles van, lees maar.  Zoiets gebeurde met mijn laptop. Op de straat, van mijn fiets af, hij stuiterde een beetje.

Maar hij deed het nog. Ja, hij scharnierde niet helemaal meer, ik zag er een paar draden uitsteken. Daar heb ik ducktape overheen geplakt. Uit ervaring weet ik dat je er dan nog jaren mee kunt doen. Ik heb een oude Philipstelevisie gehad, met ducktape aan de zijkant omdat hij ook een keer van de stenen trap was gevallen met een verhuizing. Deed het prima. Ja, je moest er een paar harde klappen op geven. Later ook een schop aan de linkerkant, en weer later moest je behalve de klap en de schop kortelings schudden. De kinderen hadden het snel geleerd, die deden het zelf voor ze de Teletubbies opzetten, hun favoriete programma in die tijd. Negen en twintig jaar heeft de televisie het gedaan. “Dat die apparaten nog bestaan,” heeft een keer een vriend gezegd die in de apparaten zat. Hij liep er omheen alsof het een museumstuk was. Toen had ik nog het idee dat het met mijn laptop hetzelfde zou gebeuren als mijn oude Philips.

Wel heb ik voor de zekerheid de ICT–afdeling gemeld dat de laptop gevallen was. ‘Niet heel erg,’ zeiden ze. ‘Als je alles maar op one-drive hebt opgeslagen, dan heb je een back-up.’  Ik hoefde me geen zorgen te maken. Tuurlijk, one-drive, absoluut, knikte ik. En ik besloot het ná mijn werkcollege meteen te doen.

Midden in een powerpoint over hoe je een doelgroepanalyse kunt maken, gaf de laptop de geest. De onedrive-update moet nu naar de ICT-afdeling, waar ik me maandag moet melden op een plek die de infernistische naam ‘Stappengoor’ heeft. Sommige apparaten sterven door een hartfalen. Anderen door een virus. De mijne is heldhaftig verongelukt.

(foto,Sasin Tipchai)

 

p.s.: mijn boek is genomineerd voor beste cover van het jaar bij Libris! Kopen?  €15,-  via mijn winkel.  en 2 voor €25,- (kun je fixen via het mailtje dat je krijgt)  Ga je mee scoren, voor Kerst.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram