videokunstwerk van een vriend: “De future is female!”

door | 24 januari 2023 | beschouwend, jurken, poëzie, video | 0 Reacties

Hoe uit een vergissing via social networks een videokunstwerk ontstaat.

In pandemische tijden, die het helaas nog steeds zijn, ziet niemand dat je een nieuwe jurk aan hebt.  Een mooie jurk, van Moniek Miedema, gekocht in Groningen. Uit pure ellende maak ik een filmpje.  Het is een soort ik-wil-eruitfilmpje, ik wil flaneren in mijn jurk. En dat in de nieuwbouwwijk.  Ik begin via een tooltje te monteren. Het zou heel makkelijk moeten zijn, zei iedereen. Maar ik ben geen natuurtalentje, blijkt.  Ook dat nog. Zelfs het knippen gaat mis.  Ik knip precies de goede fragmenten eruit. Verveeld zet ik het mislukte filmpje toch maar op instagram. Totdat.

Vriend Arie Willem ken ik nog van mijn Abstedetijd. Ik heb een tijdje les gegeven op die school. Ik was nog studerende maar er was een docententekort. Arie Willem gaf het vak Levensbeschouwing. Hij zocht en zoekt altijd naar de lagen van het leven, omdat niets volgens hem plat is, alles heeft dimensie. Aan de leerlingen (petje, ronkende brommer, nederwiet kwekend, rokend en dealend) stelde hij op een toets de bonusvraag: “Wat is de functie van smurfin in smurfendorp?” Het was een toptijd op Abstede, al vergeet ik het hoongelach in de lerarenkamer niet meer, omdat ik geloofde dat ‘The Blairwithch Project’ echt was gebeurd. “De werkelijkheid hoeft geen meerwaarde te hebben boven fictie,” zei Arie Willem nog troostend, toen iedereen was uitgelachen.

We gingen onze eigen wegen. Hij liet niet af  de MBO’ers na te laten denken. Ik dook nog dieper in de journalistiek en ging lesgeven op Fontys. Het leven toonde ons zijn grimmige gezicht, aan Arie Willem in de vorm van falende  gezondheid, bij mij door de dood van partners. Soms discussiëren we, ineens, via facebook, via teams of nog een ander kanaal. Je weet nooit wanneer hij waar opduikt, maar als hij opduikt, dan ook goed.  Geen intro, alleen een vraag. ”Waarom is er schoonheid? Is de wereld klein of juist groot? ”  Arie Willem is soort reïncarnatie van Socrates.

Socrates had het mislukte filmpje opgepikt en was daarmee wijsgerig aan de slag gegaan. Het is een trance-achtig filmpje geworden, dat je op kunt zetten bij een meditatie of in je huissportschool.  Een soort videokunstwerk, gelaagd, met de kracht van variabele herhaling. Gaan en terugkomen, eb en vloed. Geen tempo maar intensiteit. Het gaat niet over mij, dit filmpje, het gaat over het verschijnsel vrouw,  over liefde en over de jurk. De film doet vragen rijzen,  het doet verlangen.  Het past precies bij mijn blog, waarin de jurk staat voor vrouwelijkheid in al haar facetten.  Het einde van het videokunstwerkje  THE FUTURE IS FEMALE

Dank je wel, Arie Willem, voor dit kunstwerk en voor je energie.  Dan een vraag aan jou, hoe ziet de vrouwelijke toekomst eruit?

jurk: Moniek Miedema

p.s.: Like ons op facebook! 

 

levensles

Heb lief.

De rest is ruis 

Claudia de Breij

 

Partners

Vinted

Instagram