de tas van je leven

door | 21 maart 2018 | broeken, Columns | 0 Reacties

“Dit is de mooiste tas ever,” zegt dochter als ik haar een tas cadeau doe. Hij is speciaal voor haar gemaakt, er is maar één van op de wereld. Ik heb er ook één, de mooiste tas uit mijn carrière als mens in dit ondermaanse.

Mijn werkstad Tilburg is op het eerste gezicht niet de meest glamoureuze stad van Nederland. Wel een stad met geheimpjes en verrassingen, waar je bij toeval achter komt. Zoals de tassenwinkel Bones Artisan, een kleine winkel, onopvallend in de  stationsstraat. Ik verzeilde er omdat er geen treinen meer reden en ik uit verveling in Tilburg rond ging hangen. Er hingen mooie leren tassen die ik nog nooit had gezien. “Ik maak ze op maat, voor klanten,” legt eigenares Bahar uit. Ze is een vrolijke Tilburgse met Iraanse roots. Ze begon als psychologiestudente maar kwam er achter hoe blij ze werd van tassen maken. Creativiteit zit in de familie, haar moeder  – ook vaak in de winkel te vinden – is coupeuse. Om het vak van tassen maken te leren reisde ze af naar Iran en deed workshops in Nederland. “Tassen maken is een ambacht.”

Ik zoek al jaren een tas voor mijn werk als journalist. Die ik om mijn schouder kan dragen als ik mijn handen vrij moet hebben, bijvoorbeeld met een reportage. Waar ik een notitieboek in kan doen en pennen, een camera. Een tas die ik ook netjes kan dragen, om mijn schouder. Oja, en met vakjes, voor batterijen, pennen, lipstick, een chocoladereep. Ze knikt, maakt wat notities. “Mijn laptop moet er ook in kunnen,” ga ik door, “maar het moet geen lompe tas worden.” Ze zegt alleen: “Wil  je wat versteviging onder, zal ik daar 4 nopjes maken? “ Dit is een tassenmaker naar mijn hart.

Ik vraag of ze het in plaats van leer, ook van spijkerstof kan maken. Ik heb nog zoveel oude spijkerbroeken liggen, ook van de kids. De stof is sterk.  Dat kan.  En ze maakt ook een tas voor mijn dochter van haar oude broeken. Ze vertelt terloops dat ze van twee spijkerbroeken al een tas kan maken, als mensen dat willen. “Over twee weken is het klaar.”

Dochter en ik hebben de tofste tassen ter wereld. De reporterstas is mooier dan ik me voor kon stellen. Van zo’n winkel zouden er meer moeten zijn, geen massaconsumptie maar betaalbaar gepersonaliseerd.  Te gek!

Tassen: Bones Artisan, ook online of telefonisch/via app bereikbaar www.bonesartisan.nl,    0644935073, Stationsstraat 44 Tilburg

 

p.s.: like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram