denim tuniek

Leve deze tuniek van Loop.a life, die ik recentelijk trof bij mijn favo kledingzaak Livstores! Hij heeft de kleur van een spijkerbroek, en dat klopt helemaal, want hij is gemaakt van de stof van afgedankte spijkerbroeken. Zacht, lekker, luchtig nu en warm in de winter. Over een maand ga ik naar Zuid Afrika, dan moet hij sowieso in de koffer.

Anna en Sofie zitten al op het terras, nippend van de prosecco, als ik mijn nieuwe aanwinst laat zien. “Lekker voor de televisie, biertje erbij,” zegt Sofie, complimenteus als altijd..  “Flinke paal eronder en feesten maar,” zegt Anna. Beiden hebben ze gelijk, in feite. En dat is precies waarom je te allen tijde een tuniek in je kast moet hebben én in je reistas naar Kaapstad of waar dan ook naar toe. Niet alleen als je twintig bent, ook als je tachtig bent. Een tuniek kan netjes, een tuniek kan sportief, een tuniek kan zak-chips-pot-bier, met een tuniek kun je shinen op een feestje.

De tuniek is van origine een liturgisch gewaad,  dus voor plechtige gebeurtenissen. Die tijden zijn voorbij. We hebben het leven tot Kunst verheven, het is één grote plechtigheid. De tuniek is er daarom voor iedereen. Hij wordt niet meer gemaakt door een tovenaarsleerling, maar gewoon door een fabriek ergens in de grote wijde wereld.  Je kunt hem dragen als jurk of als lange trui, met of zonder riem, kan met een ferme hak, een sneaker of desnoods  met een lieslaars, alles mag bij de tuniek.

Dat deze Loop a lifetuniek gemaakt is van hergebruikt garen, is echt cool. Want het is vaak geen zuivere koffie in de kledingindustrie, het is de op één na vervuilendste bedrijfstak ter wereld.  Chemische stoffen verteren slecht, de omloopsnelheid van kleding is hoog (werk ik ook aan mee, mea culpa), en de arbeidsomstandigheden in verre landen vaak beroerd. We kennen de droevige riedel. Ons geweten knaagt.

Het merk Loop.alife heeft niet zitten sippen bij dit gegeven, maar maakt van de nood een deugd door van  afgedankte truien en tops nieuw garen te maken en nieuwe kleding te ontwerpen en produceren. Geen chemische toevoegingen, deze tuniek is gemaakt van lichtblauwe jeansstof. Het merk is in opmars, het komende seizoen gaat Loop.alife ondermeer samenwerken met de kledingketen Didi.

Meer kledingmerken timmeren overigens aan de weg. Er worden contracten getekend, conferenties georganiseerd, en langzaam maar zeker druppelt de gedachte door dat kledingproductie duurzamer moet op alle fronten. Maar stoffen van volledig gerecycled materiaal, zonder chemische verfberwerkingen maar gewoon bij elkaar geselecteerd op kleur, gemaakt in Nederland, daar ken ik behalve Loop.a life geen equivalent van.

Maar daar gaat het allemaal niet om! Het gaat om de tuniek! Ooit las ik dat een opruimcoach zei: kleren die je minder dan twintig keer aan doet, kunnen weg. Dat is wel heel drastisch, dan kan ik deze blog opheffen. Maar deze tuniek, dat zou er wel eens één kunnen worden die je jaren later nog draagt, al is het voor de drie en zeventigste keer.

.

Info: Denim tuniek, via Loop.alife of Livstores, Twijnstraat 41 Utrecht. Laarzen, Alberto Gozzi

 

Tips. Twaalf kledingstukken die iedereen in zijn kast moet hebben

 1. Effen kleur jurk knielengte of iets langer
 2. Effen jurk, kort
 3. Jurk met print
 4. Tuniek
 5. Blazer of jasje
 6. Laarzen
 7. Pumps
 8. Jeans
 9. Wijde rok of kokerrok
 10. Witte of zwarte blouse
 11. Basistop (wit of zwart)
 12. Vest

 

p.s.: like je ons al op facebook? 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram