doe eens liturgisch: de tuniek!

door | 3 juni 2012 | praktisch, schoenen | 1 reactie

 Ik ben fan van De Tuniek. Stapels heb ik ervan. Op de afbeelding de nieuwste aanwinst, afgelopen vrijdag.
Van oorsprong betekent de tuniek ‘liturgisch gewaad’. In hetzelfde rijtje staat ook de ‘kazuivel’, Die noem ik hier zomaar even, omdat ik het woord zo mooi vind. Proef het woord maar eens: Ka-zui-vel. Enfin. Terug naar de tuniek.
De tuniek zit tussen een kort jurkje en een lang overhemd in. Ik dacht eerst dat het een eenmalige modegril was, maar inmiddels gaat de tuniek al jaren mee. Het lijkt een term voor een kledingsoort te worden, net als de ‘jurk’, ‘broek’ en ‘bikini’. Ga het woord tussen twee haakjes alsjeblieft niet verkleinen, zoals foute verkoopsters soms doen. ‘Tuniekje’ klinkt klef. Net als ‘bikinietje’.  Op het smoezelige af.
Er zijn ook mannentunieken. Die zijn nog niet erg in zwang, omdat het er al gauw hogepriesterlijk uitziet (en wat moet je eronder, als man?) maar ik heb er al wel eens man in waargenomen. Hij was overigens niet het prototype hetero-man.

De afgebeelde tuniek is een weldoordachte impulsaankoop. Hij heeft een  open rug en drie-kwart mouwen. Driekwart mouwen kleden je bovenarmen af. In de winkel had de verkoopster dan ook niet lang nodig om me de tuniek aan te kletsen. Ze droeg hem zelf ook, met een blazer er op. Nog een argument, dacht ik, dan kan ik deze tuniek ‘netjes’ aan, als ik college moet geven. Ik kocht er nog een gele ceintuur bij. De ceintuur past weer bij mijn gele schoenen, hier ook afgebeeld. Wat ben ik blij dat ik geel heb geherintroduceerd. Banaan, zonnebloem en Doemaar in die kledingkast. Gele vrolijkheid!

De gele schoenen behoeven extra aandacht. Ze hebben een spicegirl-plateauzool en hakken van 13 centimeter. Het basismateriaal is kurk. Ze lopen heerlijk, het zijn nog net geen wandelschoenen. Gister slenterde ik er de hele dag mee op Dordt in stoom. Goed te doen. Bij de schoenenwinkel kennen ze me al. ‘Ah, daar hebben we onze schoenenliefhebber’, zeiden ze toen ik eergister zomaar binnen wandelde. Ik vind dat een warme begroeting. Ik heb dan ook een speciale band met één van de schoenenverkopers, want we zijn beiden tegen de sleehak. Ik respecteer al mijn soortgenoten die op sleehakken lopen, maar persoonlijk heb ik er niets mee. Het is een soort van hoge hak maar toch weer niet. Doe dan een hoge paal onder je voet. Of loop op een platte schoen. Maar niet vagelijk iets ertussen in.  Kleren en schoenen moeten duidelijk zijn, vind ik. Zo zag ik pas ook sportschoenen met een hoge hak. Wat een aanfluiting. Het is hier geen carnaval.
Nadat de verkoopster en ik samen een duet hadden aangeheven tegen de sleehak, bedisselde de schoenverkoopster een korting van 30% op de gele replay’s. Dat schept een band, en die band is in dit geval in beider belang.
Echte fashionlovers zijn als hard-core verzamelaars. Of, laat ik wat hoger van de toren blazen, als kunstliefhebbers. Hoe die enkel in die schoen uitkomt. Hoe die jurk dat figuur flatteert (of juist niet). Dat patroon. Die naad. Die stof.  Die coupe. Je loopt er met liefde een blokje voor om.
Tips.
Hoe draag je de tuniek?
stylish

Hoge hakken
zwarte capri legging

übersexy

Zonder legging, blote benen met laarzen.
Try this only at home! Want je hoeft maar 5 graden te bukken en je ziet je onderbroek.

gewoon mooi

Met lange legging en laarzen

casual

Over een jeans, liefst skinny (het ‘wortelmodel’). Bij een flare of bootcut wordt het allemaal erg wijd. Het kan eventueel wel.

not done

Tuniek met een kort rokje eronder

waar en prijs?
Tuniek: Sissiboy, € 50,- ook verkrijgbaar in marineblauw

ceintuur: Sissiboy € 10,- in allerlei kleuren
legging: Jambelle, € 15,-
schoenen: Replay, € 120,- Cinderella (verkrijgbaar in meerdere kleuren, gaan deze week in de uitverkoop!)

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram