Dolce & Gabbana: ode aan moeder en kind

door | 17 september 2015 | achtergronden, Columns, journalistiek | 0 Reacties

Ode aan la mamma én haar jurk

Dolce & Gabbana brengt dit jaar een ode bracht aan la mamma. Moederschap én jurk ineen. We zien prachtige, vrouwelijke jurken met rozen printen en veel kant tijdens de Fashion week in Milan, begin dit jaar, typisch voor Domenico Dolce en Stafano Gabbana. De zwangere 31-jarige Bianca Balti, topmodel en muze voor het Italiaanse modemerk, is het absolute hoogtepunt op de catwalk.

Mammoni

Italië staat bekend als het land van de ‘mammoni’, de moederskindjes’, wist dagblad Trouw al in 1999 te melden. Ruim de helft van alle ongetrouwde jongeren tussen de 18 en 34 jaar had destijds het ouderlijk huis nog niet verlaten. Tegen de verwachtingen van toen in bleek dat percentage in de voorgaande jaren niet gedaald maar juist gestegen. Ook nu nog blijkt een grote groep ‘oudere jongeren’ aan moeders rokken blijven plakken. De meesten van hen gaan het ouderlijk huis pas uit als ze trouwen en zelfs dan blijkt de rol van la mamma nog niet uitgespeeld. Italië vormt een matriarchale maatschappij, die is gebaseerd op eerbied voor La Mama. Naar haar wordt geluisterd, zij heeft het laatste woord, zij bepaalt. Het belang van warme familiebanden wordt toegeschreven aan de katholieke grondvesten van het land en vormt inmiddels is het een belangrijk onderdeel van de samenleving.

De mammajurk

Gezien de prominente rol van de Italiaanse mamma is het vreemd dat er over die rol zo weinig informatie lijkt terug te vinden op Google. Waar echter wél voldoende informatie over valt terug te vinden is over mama jurken en daarvan kan gerust gesteld worden, dat die het traditionele mamabeeld vanuit Italië ruimschoots zijn kwijtgeraakt. De hedendaagse aanstaande moeder kan zich zonder schroom door het leven begeven in een hip, trendy en betaalbaar positiejurkje van bijvoorbeeld Mama Licious of haar duurdere evenknie van Balmain, Alexandra McQueen of…Dolce & Gabbana. Maar ook zij die al moeder zijn, hoeven niet plots preuts of traditioneel gekleed te gaan, bewijst het Italiaanse modehuis met haar in thuisstad Milaan gepresenteerde wintercollectie. Benieuwd overigens waar en wanneer zich daarvan een betaalbare versie aandient. Tot die tijd moeten we nog maar even blijven staren naar dit prachtige filmpje.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram