Eline Vere jurk

door | 15 januari 2016 | jurken, rokken | 0 Reacties

Ik stel me Eline Vere zo ongeveer voor. Met een bontjasje, een Russisch bontmutsje en een witte jurk. Ik probeer op deze foto een Utrechtse Eline Vere uit te hangen, wat totaal niet lukt. Ik kom nog niet eens in de buurt.

Je kent Eline Vere toch wel? Ze is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Louis Couperus. Een jonge vrouw uit eind negentiende eeuw, afkomstig uit het gegoede Haagse milieu. Verveling is haar deel, haar leven bestaat uit het bezoeken van voorstellingen en opgaan in haar gevoelsgolven, die ook voor haarzelf niet te volgen zijn. Kwijnen naar mannen, in de hoop er één te vinden. Uiteindelijk gaat Eline ten onder aan zware depressies, door een overdosis drugs (morfine). Een klassieker die je gelezen moet hebben.

Eline Vere is een archetypische vrouw. Je haalt de Eline Veres er zo uit. Blauwe ogen, dat hoort, waarmee ze in oneindige vertes staren. Soms zie je een mysterieus glimlachje, niemand weet waarom. De hemelsblauwe ogen kunnen zich bouquetreeksgewijs “met tranen vullen”. Eline Veres hebben altijd smart. Mannen zijn totaal gefascineerd door dit type vrouw. Ze is omhuld door geheimzinnigheid en een ogenschijnlijk diep gevoelsleven.

Ogenschijnlijk ja. Want die ‘stille wateren ‘ hebben meestal helemaal geen diepe gronden. Ze zijn zo stil omdat ze niets te melden hebben. Niets stille wateren, saaie wateren zal je bedoelen. Dan de woelige wateren, die hebben pas diepe gronden. Never a dull moment, altijd iets te beleven met de wilde wateren. Ja, ik preek nu een beetje voor eigen parochie.

Ik sta onder de domtoren in mijn Eline Vererok. Het is negentiende eeuws stil. Ik probeer een geheimzinnig lachje om mijn lippen te laten spelen en dromerig in het niets te kijken. Het lukt niet. Met de fotograaf loop ik na de fotoshoot in arren moede naar café Lebowski om aan de toog te hangen. We trekken aan de bel en roepen: “JONGE KLARE VOOR DE HELE KROEG!” Er zit namelijk niemand, behalve een Eline Vere-achtig meisje dat stil in een geheim dagboekje aan het schrijven is en nu verschrikt opkijkt. Ik steek mijn tong naar haar uit. Haar ogen vullen zich met smart.

selectie_JvM_003

fotografie Erik Meijers

Rok, Vanilia, jas, Atelier, laarzen, Ivianas Design, handschoenen en muts, Dentz, lipstick, Yves Saint-Laurent, mandje, Dille & Kamille

 

Louis Couperus: Eline Vere

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram