‘Energetisch’ is een jeukwoord – hoewel, alles beweegt en alles stroomt.

door | 10 juli 2022 | beschouwend, Geen categorie, jurken, rokken | 0 Reacties

‘Energetisch’ klinkt als Birkenstocks, Jomandajurk en een ruis in de stem. Mensen die het woord  ‘energetisch’ gebruiken, bezigen vaak zinnen van het type “Ik merk dat ik denk dat ik me hier niet veilig bij voel.” Kortom: een woord dat teveel buiten de context is gebruikt en daardoor besmet is. Maar inhoudelijk is er niets mis mee is. Daar kom ik steeds meer achter.

‘Energetisch’ is een containerbegrip voor de aanname dat alles in deze wereld bestaat uit bewegende energieën. En die energieën kunnen invloed op elkaar hebben. Niet onlogisch. Al het materiële wat we hebben, is ontstaan vanuit bewegende energie. Een stoel is gemaakt van hout, hout komt van een boom, een boom is ooit gegroeid. Plastic komt van olie, olie is een fossiele stof die weer een residu is van andere stoffen. Behalve de tastbare wereld is er de niet-tastbare wereld. Iemand is somber en dat voel je. Er zijn mensen die anderen meenemen in hun aanstekelijke vrolijkheid. Iets of iemand kan je energie geven of energie ontnemen. Alles stroomt en alles beweegt.  Ik merk dat ik denk dat ik voel dat dat zo is, energetisch.

Of: hoe vaak heb je niet dat je aan iemand denkt, en je komt diegene tegen of hij of zij appt je?  Dat is geen hocus-pocus of telepathie, maar het heeft te maken met energie, die je op dat moment op iemand richt. Het komt natuurlijk ook voor dat je aan iemand denkt en dat daar ogenschijnlijk niets mee gebeurt of daar er in ieder geval geen ontmoeting uit voortvloeit. Ik heb als kind drie boeken geschreven over verschillende tweelingen, altijd een jongen en een meisje. Toen ik volwassen werd, kreeg ik een tweeling. Het is niet dat ik ze kreeg omdat ik het wilde, maar het zat blijkbaar al in de lucht. Het zat misschien al in mijn potentie dat ik een tweeling moest krijgen. Wat een cadeau, trouwens.

Veel religies spelen met die energie. Karma, de Christelijk-joodse uitdrukking ‘wie goed doet, goed ontmoet’, modernere varianten als ‘what comes around, comes around.’ Voodoo is het projecteren van negatieve energie op iets of iemand. Er zijn genoeg mensen die anderen het leven zuur proberen te maken door rechtzaken tegen ze aan te spannen of mensen tegen ze op te zetten. En dat vreet aan je, als je de belaagde partij bent. Je kunt je daar volgens mij het beste tegen wapenen door je met positieve energie te omringen. Mensen die van je houden, mensen aan wie je liefde kunt geven, bidden, mediteren. Het mooie van liefde is dat het eindeloos door kan gaan en dat het altijd iets oplevert, zoals verbinding, warmte. Het nare aan haat is dat je er destructie en tweespalt van krijgt, uiteindelijk ook van jezelf. Liefde maakt je gelukkig, haat maakt je kapot. Voor mij is het de graadmeter of iets in orde is, bouwt het op of breekt het af? Als het laatste het geval is, probeer je er dan verre van te houden.

Wat bovenstaande foto met dit onderwerp te maken heeft? Niet bar veel, behalve dat ik van deze vriendin energie krijg. We reizen al ons levenlang met elkaar op, we hebben letterlijk bij elkaar in de wieg gelegen. Hier hebben we gezwommen in de Kromme Rijn. Op een goede locatie. Het ging energetisch goed. En nu moeten we  op zoek naar een goed synoniem want het blijft een jeukwoord.

wikkelrok: Elements of Freedom bij LIVStores 

 

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram