figuranten zijn onmisbaar in je leven

door | 27 mei 2019 | jurken | 0 Reacties

Je hebt in het leven familie, vrienden, kennissen, vage kennissen en figuranten. ‘Opduikers’, kun je de laatste groep ook noemen. Ze hebben geen invloed op de loop van je leven, ze zitten niet in je referentiekader, je houdt geen rekening met ze. Maar af en toe duiken ze op.  Daarna duiken ze weer onder zonder een spoor achter te laten. Als een soort Wammes Waggel van Marten Toonder of Ramakers, van Bomans. Ramakers was een opduiker van het eerste uur. Dan verscheen hij weer als Sinterklaas, dan weer als schoolmeester of als wedstrijdzwemmer.

Van de week kwam ik ook weer een opduiker tegen. Ik was in een spirituele bijeenkomst verzeild geraakt, voor een artikel.  Ik kwam hem al eens tegen bij de radio als collega- journalist, later een keer zwabberend in de sauna, ook ooit als hulppiet op de school van de kinderen,  en nu jaren later, met een onduidelijke functie, in gewaad,  een handtekening zettend onder een ingewikkeld document nadat er allerlei liturgische teksten waren gesproken. Opduikers geven de boel sjeu, en maken het verhaal compleet. Bijrollen zijn er om de witte vlakken in te kleuren.

Zelf zijn we ook ongetwijfeld opduiker in diverse levens.  Als iemand vraagt: “In welke hoedanigheid ben je hier dit keer?” weet je hoe laat het is.  Je bent de opduiker. Toen ik vorig jaar op een crematie liep, bij de kist als zijnde vriendin-van (hoewel ik daar zelf nog helemaal niet van overtuigd was), onder een haag van polosticks in een gezelschap met een hoog Minerva-gehalte, dacht ik: ‘Hoe is het ook alweer gekomen dat ik hier nu loop?’ Ik was opduiker in mijn eigen leven.

Het leven is als een reis die je met een caravaan aflegt. Een caravaan van kinderen, familie en vrienden.  Sommigen slaan ergens tijdens de reis af, of nemen een andere route. Soms kom je ze later weer tegen, omdat je levenspaden elkaar kruisen, soms ook niet. En uit de struiken komt af en toe een opduiker springen, of de opduiker komt uit een zijpaadje zetten, wat niemand had gezien.  Ze zorgen voor verrassingen, anders zou die hele levensroute heel saai worden.

 

p,s:  Duimpje op facebookpagina doen? 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram