ruil je rok voor een jurk – fashionswap!

door | 21 september 2015 | jurken, rokken | 2 reacties

 

Iemand heeft een ‘fashionswap’ op touw gezet. Een facebookfeestje, van een studiegenoot die ik 22 jaar niet heb gezien. Inmiddels is ze eindredacteur geworden. En moeder. Het idee: ruil je goeie goed om voor een andere jurk. Want van ruilen komt lachen.

Geen lullige dingen van vage merken mag je meenemen naar de swap, alleen maar kwaliteitsspul. Ik heb mijn Dolce & Gabbanaschoenen toch maar thuisgelaten, die wil ik op marktplaats verkopen. Het is een briljant idee, een fashionswap, geheel in de sfeer van duurzaamheid. Omdat er allerlei verschillende vrouwen komen, hangen er diverse stijlen door elkaar heen. Bovendien geef je elkaar advies. Het clubje swappers van vanavond is vriendelijk, de ‘staat je prachtigs’ vliegen door de lucht.

Ik heb er een mooi zijden rokje vandaan getrokken plus een topje van het merk ‘No Man’s Land’. Een duur ding, zie ik op internet. En een leren tailleriem. Ik ontmoet de vriendin van mijn nicht Elise, die geregeld op deze blog figureert (‘Elises polkadot’, ‘Elises Jurken’ en de vlog ‘maandoverzicht mei’). Ook zijn er een paar vrouwen die zich niet voorstellen. Ze mompelen een groet en lopen gewoon door. Dat heb ik niet veel meegemaakt. Ze komen waarschijnlijk van een boerderij uit een waaiierig achterland of wie weet lijden ze aan een angststoornis. Je kunt ze hun onfatsoen vast niet euvel duiden.

Na de swap blijft de hardcore over, de vriendin van Elise, de organisatoren en ik. De flessen komen op tafel. De verhalen. En in de nacht verlaten we het swaphuis, een prachtig pand in de binnenstad. We passeren Kosten Koper, dat hormonen&testosteroncafe waar je niet meer komt als je kinderen hebt gebaard en weet hoe je liefde kunt vieren. Dat café dat je überhaupt niet vermeldde in je stapverhalen, omdat het er té ranzig is. Kosten Koper is het taboe van Utrecht. Iedereen komt er of is er geweest, maar niemand zegt het. Wij komen er echt niet meer. Wij hebben de hele avond geswapt, en dat kost de koper niets.

rokje: fashionswap, Bohemian, trui, Cora Kemperman, schoenen, Geox

Tips.

Organiseer een fashionswap en krijg mooie kleren voor niets!

Zo kun je dat doen:

  1. Zet de swap breed uit (email, twitter, facebook etc.), met een deadline en een numerus fixus. Het voordeel van breedte is, dat je verschillende soorten vriendinnen/vrouwen krijgt, met uiteenlopende kledingstijlen.

  2. Laat mensen een mail sturen om zich aan te melden, anders is het te vrijblijvend.

  3. Maak het niet te ingewikkeld: iedereen kan zijn kleding ophangen, koffie drinken, dan uitzoeken.

  4. Zorg dat je met een vintage-onderneming een afspraak hebt gemaakt (Leger de Heils, Emmaus, bijvoorbeeld), dat men na afloop de overgebleven kleren krijgt.

  5. Geen goedkope kleding, alleen ‘mooi spul’.

  6. Zorg dat je kledingrekken hebt en vraag je bezoekers haken mee te nemen, die kunnen ze achteraf ook weer mee terug nemen.

  7. Goede spiegels in je huis.

  8. Ik heb een keer een swap meegemaakt met iemand met een naaimachine jurken ter plekke verstelde. Dat was heel handig en ook goed voor haar business, ze is kleermaakster van beroep en kreeg zo veel nieuwe klanten.

  9. Je kunt in plaats van thuis, ook  voor vijftig euro een ruimte huren, en die huur delen onder het aantal bezoekers (komt dan neer op een paar euro).

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram