Groene jurk van rust

door | 6 april 2015 | Geen categorie, jurken, korte jurk | 0 Reacties

Vraag je iemand hoe het met hem gaat, dan antwoordt hij niet zelden: ‘Goed, druk.’ Of kortweg ‘Druk’. Volgens mij is dat geen antwoord op de vraag. Druk is toch iets anders dan ‘goed’ of  voor mijn part ‘slecht’ ?  Ik wil het woord ‘druk’ dan ook stelselmatig gaan vermijden de komende tijd. Deze groene jurk (groen is de kleur van rust) staat daar symbool voor.

De ‘druk-trend’ is hardnekkig. Want ook als je antwoordt “Gaat goed, dank je” legt de vraagsteller je vaak in de mond: ”Druk zeker? ” Ik, laf en politiek correct, antwoord dan vriendelijk: “Ja, inderdaad.” Het beleefde glimlachje kun je erbij denken. Terwijl ik zou willen antwoorden: ‘Hoe weet jij dat?’ Of ‘Ja, en dat is al erg genoeg!’

Natuurlijk heb ik het druk. Mijn dagen zijn van zeven uur ‘s ochtends tot een uur of 10 ‘s avonds ingevuld. Ik werk meer dan full time en draai een gezin in mijn eentje. En in de tussentijd moet ik ook nog iemand vinden om mee te zoenen en een mooie jurk voor aan te trekken, wat dus niet lukt, geen tijd. Tijdens de drukte van de dingen die je concreet moet doen, heb je nog een tweede laag, de dingen die je op dat moment zou moeten doen. Ze zeuren constant in je hoofd. Je denkt: als ik nou eerst al die dingen uit laag één af heb, dan gaan we de zaken afronden uit laag twee, die eigenlijk gister af hadden moeten zijn. En we zijn er nog niet met die twee lagen. Laag drie is de ergste: de digitale laag. Piepjes en geluidjes in verschillende tonen van whatsapp, facebook, sms, telefoon en email. En dat de hele dag door. Ik ga overal in mee, als een menselijke hamster in een tredmolen, zo nu en dan struikelend over mijn jurk.

We zijn allemaal gek geworden. Volkomen doorgeslagen in de behoefte ons nuttig te voelen, want daar komt het vandaan. Een mens is graag bezig van nature, dat blijkt uit een onderzoek waar Psychologie Magazine gewag van maakt. In datzelfde tijdschrift staat dat je een prioriteitenlijst moet maken. Dat heb ik gedaan. De prioriteiten voor dit  jaar: Naar een buitenlandse stad met één van de kinderen, Grote Jurkenboek moet af, op vakantie met de kids, het klooster in, artikelen schrijven, mijn werk in Tilburg goed doen. Zo. Dat heb ik bij deze het universum in geslingerd. En voor de rest heb ik me voorgenomen om Douwe Egberts punten te gaan sparen.

We moeten de druktemanie keren. Laten we afspreken dat we niet meer reageren op de vraag ‘of we het druk hebben.’ We zwijgen, lopen weg of gaan hard lachen. Als we toch iets verbaals willen antwoorden, zeggen we ‘Ik ben mijn haar aan het laten groeien en heb het daar inderdaad fucking druk mee.’ Maar het allerbeste zou zijn als je kunt vertellen dat het rustig is, dat je je daardoor goed voelt. Dat gaat over je innerlijke gemoedstoestand. Want balans –  dat willen we eigenlijk het liefste. Toch?

 

Instanttips voor rust.

-Zet het geluid van je smartphone uit

-Zorg dat één dag in de week niet ingevuld is

-Plan het reageren op mails op één of twee vaste momenten in je werkdag

-Zeg ‘nee’ (toelichting hoeft niet).

-Koop een mooie jurk

 

20150329_JvM__0002

fotografie: Erik Meijers

 

info: jurk, Snob, jas, Art, schoenen, Guess, lipstick, Chanel 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram