IMG20211107130411

Ik wil me niet laten boosteren. Wat nu?

Mensen boven de veertig (dat ben ik) mogen zich nu laten boosteren. Maar ik heb geen haast

De geschiedenis leert ons, dat ieder nieuw virus keer op keer terugkomt, vaak in het najaar en de winter, in een steeds mildere variant. Uiteindelijk eindigt een dodelijk virus in griep. Dat patroon lijkt ook Covid-19 te doorlopen, er zijn veel aanwijzingen dat de Omikronmutant milder is dan Delta. Is Omikron daarmee een natuurlijke manier om covid ongevaarlijker te maken? Je krijgt een keer een lightversie van corona, bovenop je dubbele inenting die je al had, en je bent resistent. Ik ben geen coviddeskundige, maar dit is zoals ik het begrijp. Omikron als redmiddel voor de niet-risicogroep.

Ik ben gevaccineerd met Moderna, en daar heb ik geen spijt van. Ik denk dat de vaccinatiecampagne van afgelopen jaar een hoop levens heeft gespaard. Ik ben geen wappi die gelooft dat de overheid samenzweert ten einde iets kwaadaardigs in de bevolking te planten om daar geld mee te verdienen. Ik ben het tegenovergestelde: ik vermoed een gebrek aan interdisciplinaire samenwerking en vooral inzicht. Ik verdenk de overheid van eenzijdige visies, van knopen doorhakken op het verkeerde moment.

Dat verbaast me, want Rutte is een historicus. Hij zou dus vanuit de geschiedenis moeten weten dat een virus altijd in varianten terugkeert, het zou raar zijn als dat bij covid-19 niet zo is. Uit de geschiedenis kun je leren en daar een beleid op voeren, lijkt me. Niet een zwabberende richtlijn om daarmee het vertrouwen, de veerkracht en de goodwill van een volk te verliezen. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn, dan kunnen ze zich daarop instellen. Ik ook. Dus niet op het laatste moment de boel dan maar weer dichtgegooid en als een gek gaan boosteren. Dat is nauwelijks een beleid, dat lijkt me geen wijs antwoord op een zich herhalend en voorspelbaar patroon.

De covidpatiënten in de ziekenhuizen nu, zijn vooral ongevaccineerde mensen, lees ik in de krant. Dat maakt het begrip voor deze opsluiting er niet groter op. Ik zie en voel nog de gezichten van de studenten,vlak voor de vakantie. Het enthousiasme vóór de lockdown en de sombere gelatenheid na de lockdown. De 30 vakjes op Teams met gezichten op mijn vijftieninch laptop. “Zet je microfoon even aan.” De rek lijkt eruit, bij iedereen. Ook bij mijn kinderen, een studerende tweeling, die toch altijd met frisse moed er tegenaan gaan. Dit keer minder. Ze worden moedeloos.  Ik heb vooral medelijden met de jongeren, die zelf weinig risico lopen en later ook nog eens de rekening van alle overheidssubsidies mogen gaan betalen. De schade door de lockdowns is op sociaal en economisch vlak groot.

Maar zelf ben ik eveneens klaar met dat geprik in mijn lichaam. Een dubbele vaccinatie met Moderna vind ik genoeg. Het is mijn lichaam, ik ga er op mijn manier mee om. En die manier nu is dat ik niet bang ben voor een covidbesmetting. Dat ik netjes in quarantaine zal gaan, als het zover is. In dit land had je toch autonomie over je leven en lichaam? Maar ik vrees dat ik sociaal weer zo gemanipuleerd word, dat ik wel moet. Dat ik overal mijn QR-code zal moet laten zien, met dubbele vaccinatie én booster omdat ik anders niet meer naar een restaurant, concertzaal, café, bioscoop en misschien zelfs winkel mag. Dat ik een soort outcast word omdat ik me niet laat boosteren, met het argument dat ik ook anderen kan besmetten, wil ik dat soms? Ergo, dat ik een halve moordenaar ben als ik me niet laat boosteren. Maar ik ben geen aso. Overigens, als ik in de risicogroep zou zitten, zou ik me zéker laten boosteren.

Hoe lang nog door te gaan met opsluiten, boosteren, opsluiten, boosteren? Waarom lees en hoor ik weinig over een medicijn in plaats van een booster, dat ook ziekenhuisopnames kan verkleinen? Hoe lang nog dit adhocbeleid, dat lijkt te zijn gebaseerd op angst? Ik mis visie, ik mis uitzicht, en voel me een pion van een grillig overheidsbeleid dat nota bene over mijn lichaam gaat.  We zitten in een situatie die ons  in een bepaalde hoek zet, als we ons niet willen laten boosteren. Ja, ik wil meewerken aan het indammen van een dodelijke pandemie. En nee, ik ben er niet van overtuigd dat boosteren daar de juiste reactie op is.
There are 7 comments

Add yours
 1. Marjan

  Natuurlijk moet je het zelf weten. Ik doe het wel. Waarom? Inenten, de discussie, waarom voeren we die nu ineens? Ik ben ook mantelzorger, en bezorgd dat mijn zoon en schoonma het wel krijgen en (dat is zeker) daar ook aan overlijden. Ik heb een winkel, zie normaal gesproken (nu lockdown) veel mensen.. dus.. én om als maar lockdown te voorkomen.. (daardoor gaan veel bedrijven kapot)
  Daarom doen wat wel kan..
  of het verstandig is? Of het helpt? Dat zal blijken.
  Marjan
  (Livstores)

 2. Remco Kapper

  Er is keuzevrijheid en individuele vrijheid. Er wordt teveel op de angst ingespeeld en daarnaast worden er bijna geen alternatieven aangeboden.

  Het enige devies is prikken en boosteren.

  Waarom geen gezondere leefstijl promoten voor de langere termijn? Een prik halen is kortetermijndenken en daarnaast is het geen structurele oplossing. Immers het vaccin heeft een houdbaarheidsdatum.

  Daarnaast moeten wij mensen het controleren loslaten want wij kunnen niets controleren. De natuur laat ons soms verbijsterd achter.

  Het leven moet niet groter of belangrijker gemaakt worden dan de dood. Als dat besef er is, dan hoef je niet in angst te leven.

  Ook is het gewoon een survival of the fittest.

  Ik kies er bewust voor om gezond te leven zonder mijn toevlucht te nemen tot allerlei hulpmiddelen als ik een keer ziek ben.

  Dit zijn allemaal keuzes en overwegingen die ikzelf maak maar waar ik ook de consequenties voor draag.

 3. Ewald

  He Marieke,

  Interessante overwegingen. Zelf eergisteren m’n booster gehad, maar de keuze was wel minder vanzelfsprekend dan m’n vorige prikken. Een aantal overwegingen waarom ik het wel heb gedaan. Bekend is dat de effectiviteit van de vaccinaties in de loop de van de tijd afnemen, dus ook met de Delta variant zou er een moment gekomen zijn, dat het verstandig is om je opnieuw te laten vaccineren. Daar komt bij dat de vaccins tegen het Omikron variant minder effectief zijn dat tegen de Delta variant (dit zal mogelijk nog wel veranderen, wanneer de vaccins hierop worden aangepast). Komt bij dat de ziekenhuizen nog steeds overvol liggen met Covid patiënten. Wat verder meewoog is dat bijwerkingen van de huidige medicatie relatief beperkt zijn en geen reden is om aan te nemen dat er langdurige effecten zullen optreden (al weet je dat natuurlijk nooit, maar dat geldt voor veel zaken in het leven….). Verder is het juist in het belang van het zo snel mogelijk weer openen van de scholen en andere maatschappelijke activiteiten (concerten, theaters, etc.) dat we het aantal besmettingen en de effecten daarvan z.s.m. verminderen. Vaccinaties helpen daarbij. Alles bij elkaar was dit voor mij reden om wel een booster te laten zetten.
  Wel van belang dat we een lange termijn strategie ontwikkelen (al kan die zomaar weer veranderen met een nieuwe variant) en hopelijk leidt combinatie van mutatie en vaccinatie er toe dat het virus minder effectief wordt. Maar in mijn optiek is het nu wellicht nog te vroeg om de bescherming met vaccinaties op te heffen. Hopelijk kunnen we ergens komend jaar of het jaar daarop stoppen met het ‘boosteren’ (vreselijk woord eigenlijk) van iedereen en de ‘hervaccinatie’ beperken tot de meest kwetsbaren (zoals we dat ook jaarlijks met de griepprik doen).
  Verder ook van belang dat we met elkaar, voor al die ondernemers, kinderen, jongeren, studenten, ouderen, verpleegkundigen etc. onze bijdrage leveren in het beperken van de besmettingen van het virus, door bijv. contacten te beperken en evt. te vaccineren. Met z’n allen naar Antwerpen hoort daar niet bij, maar dat lijkt me een understatement.
  Dat de rek eruit is, is begrijpelijk, ook bij mij. En dat niet al het beleid even verstandig is geweest, is, achteraf gezien, wel duidelijk. Maar denk dat we juist in het belang van o.a. de zorg en het onderwijs met elkaar nog even moeten ‘doorbijten’.

  M’n bespiegelingen zijn wat langer geworden dan bedoeld, maar hiermee in ieder geval mijn schriftelijke ‘duit in het zakje’.
  Succes met je overwegingen en goed dat je dit deelt!

  groet,
  Ewald

 4. Dimitri

  Exact mijn mening. Ik kan het niet beter uitleggen. Maar morgen heb ik mijn boosterprik en nu begin ik toch sterk te twijfelen. Twee redenen:
  – anti vaxxers gaan tijdens een discussie eens goed lachen met mij
  – ik wil in maart of april écht nog eens op reis

  Het ergste van al is dat er een 4e prik op tafel ligt 🤔

 5. Marije

  Ik laat me vaccineren omdat ik minder ziek wil worden als ik corona krijg. Ik ben jong, gezond en heb (denk ik) een goed immuunsysteem. Maar ik heb gezien wat dit virus kan doen, ook bij gezonde mensen, en daar wil ik mijzelf voor beschermen. Dat een vaccinatie de manier is om dat te doen, twijfel ik niet over.

  Ik kan van alles vinden van het beleid van de overheid, maar dat staat los van of ik zelf een vaccinatie wil. Niet vaccineren is niet de oplossing tegen het jojobeleid van de overheid.

  Daarnaast vaccineer / booster ik mij ook om de kwetsbaren in mijn familie te beschermen.

 6. Maria

  Zogenaamd is het een vrije keuze, maar het is helemaal geen keuze, want als je geen booster neemt kun je niet meer naar restaurants en god weet wat je nog meer niet meer kunt. Het is geen keuze maar pure dwang!! En dat terwijl wettelijk is bepaald dat de integriteit van het lichaam niet geschonden mag worden. De overheid gaat hiermee over een grens en daar zal vroeg of laat een proces over komen, en de schuldigen zullen worden berecht!
  Zolang wij onszelf laten chanteren, werken we mee aan de onmenselijke maatregelen van de regering en werken we mee aan de tweedeling van de maatchappij!
  Het vergt moed, maar lieve mensen doe er a.u.b. niet meer aan mee! Laat je niet meer vaccineren, je maakt je eigen immuunsysteem kapot, vandaar dat er nu zoveel gevaccineerden ziek zijn. Hun eigen immuunsysteem werkt niet goed meer door de vaccinaties. Bovendien, je kunt toch niet eeuwig blijven boosteren?


Post a new comment