Jackie Kennedy jurk

door | 28 september 2014 | jurken, korte jurk | 2 reacties

 “Net een jurk van Jackie Kennedy,” zeiden verschillende mensen over deze jurk. Ik ging foto’s zoeken van Jackie. En ja hoor, ze droeg inderdaad dit soort jurken. Wit, hoog gesloten, wel iets langer dan dit jurkje. Fotograaf Erik Meijers en ik gingen aan de slag.
Een foto in de stijl van Jackie Kennedy. Erik ging in de struiken liggen met een lens van anderhalve meter om een paparazzifoto te maken. Ik probeerde me in haar te verplaatsen. Hoe zou het zijn om presidentsvrouw te zijn? Het lijkt me de hel. Je bent van iedereen. Alles wat je doet wordt besproken en iedereen vindt er iets van. Een opvallend verschil tussen Jackie Kennedy de presidentsvrouw en stukjestikkers zoals ik.
Er zijn meer verschillen tussen ons, al zijn ze minimaal. Om te beginnen het inkomen. Al deed ze volgens mij geen donder, behalve glimlachen en net doen alsof er niets aan de hand was (en John maar presidentieel vreemd gaan) Jackie had meer geld te besteden dan ik. Je ziet dat terug in de merken van kleding. We zouden haar vermoedelijk niet een Skunkfunk of Steps zien shoppen, al is Skunkfunk nog zo’n schattig kunstenaarsmerkje. Ik daarentegen, lig krom voor een paar centen. En ik heb daarbij ook geen lakeien en dienstknechten zoals Jackie. O.k., de kinderen natuurlijk, maar die zijn sinds de puberteit gaan muiten en daar niet meer mee gestopt.
Het tweede verschil is haar burgerlijke staat. Zij had een man. Een schuinsmarcheerder weliswaar, maar goed, een eigen, vaste man die in theorie achter je staat. Nu is de vraag: wat heb je liever, geen man of een notoire vreemdganger? Ik zeg het eerste. In dat punt ben ik in het voordeel op Jackie.
En dan een derde verschil, althans, ik hoop dat het een verschil zal blijven: de mate van rouw die Jackie in het leven had. Ze lijkt er één te zijn van ‘keeping up the appearance’, met haar eeuwige glimlach. Toch – het kan goed dat ze van John hield en er verdriet om had dat hij zo vaak vreemd ging en haar daarmee keer op keer vernederde. En dan de kinderen die ze verloor in haar leven. Een doodgeboren kindje, haar baby’tje dat na een paar dagen stierf en later een volwassen kind dat omkwam bij een vliegtuigongeluk. Wat een leed! En vergeet niet de moord op haar partner John F Kennedy. Ze zat naast hem toen hij in het hoofd werdgeschoten. Zoiets als een machinist die een zelfmoordenaar aanrijdt zonder dat hij dat wil, maar dan nog erger en naast je, en ook nog je eigen man. Wat een traumatische ervaring.
Daarom is dit niet alleen een Jackie Kennedyjurk, maar ook een jurk als ode aan alle verdrietige vrouwen die hun rug recht houden.
fotografie: Erik Meijers
Info:
 Jurk Skunkfunk, 
schoenen Tamaris  

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram