zo weet je wat jouw persoonlijke basics in je kledingkast zijn

door | 18 februari 2019 | jurken, korte jurk | 2 reacties

“Die jurk wil ik dus ook,” zegt Anna. Ze doelt op mijn blauwe jurk van D’Étoiles Casiopé,  een klein, mooi Frans merk, onverwoestbaar en door alle eeuwen heen draagbaar. Ze is net haar kledingkast aan het ontruimen, omdat ze een kast wil hebben met alleen maar een paar ‘all timers’, kleren die je je hele leven aan kunt hebben. Die passen bij jouw smaak. Tot nu toe ligt er één jeans op de stapel van all timers,  de rechterhoop is behoorlijk hoog, en er is ook nog een middelste hoop. “Dat zijn de kleren van twijfel.”

‘All timers’ zijn de basis van je kledingkast.  De basics die je altijd kunt dragen, omdat ze bij jou passen. Die je droeg toen je twintig was, maar die je ook nog kunt dragen als je zeventig bent.  Kleding is je persoonlijke kunstvorm, je handtekening.

Het is ambitieus om een kast met persoonlijke all timers aan te leggen en alle ballast eruit te gooien. Je moet alle verleidingen van klerenwinkels en uitverkoop weerstaan. Maar behalve dat het ruimte scheelt, is het ook goed als anti-beweging tegen de nare kledingindustrie, waarvan we weten dat er veel kinderhandjes werken en die enorm milieuvervuilend is (de op één na vervuilendste industrietak ter wereld).

Heb goede kledingstukken in je kast hebben hangen die je overal mee kunt combineren. De jurk op deze foto (gister gemaakt in Gouda) is er zoéén. Hij kan  als tuniek, als jurk, met riem en zonder riem, heel netjes en casual. Van een stof die makkelijk mee kan in je koffer. Mocht je onverwacht keurig moeten zijn voor een borrel, voilà, deze jurk.  Verkrijgbaar bij Livstores, Twijnstraat 41,  Utrecht.

Anna staat met haar handen in haar zij voor de drie kleding die ze heeft gesorteerd. De middelste “hoop van twijfel’ wordt al groter.  “Zullen we een terrasje pakken?” vraagt ze zuchtend.

 

Hoe weet je wat jouw smaak is?

 Beantwoord deze vragen en je krijgt vanzelf een indruk.

  1. Wie is je stijlicoon de laatste tien jaar? Wat aan zijn / haar stijl spreekt je aan? Zoek een plaatje van hem op en bekijk die goed.
  2. Wat is het oudste kledingstuk dat je nog steeds draagt?

3. Wat is het eerste kledingstuk dat je je herinnert?

(vaak is dat een indicatie van iets wat je blijkbaar mooi vindt. Bij mij is dat een rood jurkje, ik was drie).

  1. Ben je extravert of introvert? Extraverte mensen houden vaak van fellere kleuren of duidelijke kleurcontrasten, introverten doen het qua kleuren vaak wat rustiger aan.
  2. Er zijn overal op internnet testen te vinden of je een zomer, lente, herfst of wintertype bent. Trek je daar niet al teveel van aan. Als je écht een kleur mooi vindt, staat hij je vaak ook.

Tip:

* .  Hang alles wat je gedragen hebt, met de hanger achterstevoren. Aan het eind van het jaar zie je vanzelf welke kleren je blijkbaar niet gedragen hebt.

Basics voor iedere kast:

–  little black (of marine blue) dress

–  goede jeans

–  zwarte legging

–  wit of zwart overhemd

– Wit, zwart of blauw lang overhemd (over je billen)

– Brede riem

  • smalle riem

Jurk : D’Étoiles Casiopé,  Livstores, Twijnstraat 41 Utrecht  

Aan dit filmpje heb je misschien ook iets om je stijl te bepalen:

levensles

Geef veel.

Geef zomaar.

 

Partners

Vinted

Instagram