Jurk van de zuiverheid

door | 6 januari 2013 | jurken, schoenen | 7 reacties

De ware Maria draagt een blauwe jurk. Dat zie je op oude schilderijen. Maria is afgebeeld in blauw,  de kleur van de goddelijkheid en Jezus in rood, de kleur van de menselijkheid. Maria’s blauwe jurk/mantel staat voor onschuld en zuiverheid. Deze eerste jurk van het jaar is daarom blauw.

Mijn ouders gaven mij als belangrijkste doopnaam ‘Maria’, dat verbasterd werd tot ‘Marieke’, (betekent: ‘kleine Maria’.)  Ik ben vernoemd naar de Heilige Maagd Maria, de moeder Gods, die de hoofdrol speelt in de Kerstvertelling. (‘Maria’ betekent ook ‘bitterheid’, maar ik ga er gemakshalve van uit dat mijn ouders dat niet bedoelden)

Onschuld is uit. Moet de mens van 2013 kiezen tussen Maria of Izébel, dan wordt het waarschijnlijk de laatste. Izébel is een fatale koningin uit de bijbel, die haar man op slinkse wijze aanspoorde om dood en verderf te zaaien. Er staan meer femme fatales in de bijbel. Zonder uitzondering spannende vrouwen. Ze geven blijk van intellect, zelfbewustzijn en sexualiteit. Ze zijn machtig. Hun persoonlijkheden zijn boeiend, omdat ze list en slechtheid combineren met liefde. Het zijn geen platte karakters. En wat is interessanter, iemand die lief en volgzaam is of iemand waarvoor je een beetje moet oppassen?

Het wordt dus tijd om de onschuld nieuw leven in te blazen. Want de ware onschuld of zuiverheid is niet saai. De zuivere mens neemt de zaken zoals ze zijn, is niet op zijn hoede, gaat niet uit van bijbedoelingen. Onschuld is daarom onthullend. Opsmuk of roddel spelen geen rol, de zuivere geest gaat uit van waarachtigheid. En uiteindelijk krijgt hij dat terug. Zo je doet, zo je ontmoet.

Ik haal mensen uit mijn omgeving voor de geest. Ik heb een aantal hoffelijke, gewiekste vrienden, die het mogelijk om die reden ver geschopt hebben in het leven. Ze geven me mooie complimenten, waardoor ik me gevleid voel. Maar ik wantrouw ze ook, want ik weet dat zij weten wat het effect is van hun woorden. Dan toch liever die wat ruwere, hoekige persoonlijkheid. Type wijlen mijn man Conny. Die soms niet eens door had dat ik speciaal voor hem een mooie jurk aan had getrokken. Maar die ook kon zeggen: “Schat, wat zie je er prachtig uit in die blauwe jurk.” Ik was gelukkig als hij dat zei. Want ik wist dat hij een waarachtig, zuiver mens was, zonder dubbele agenda’s. Hij vond het echt.

In 2013 gaan we daarom streven naar echtheid en waarachtigheid. Weg met de goocheme praat, recht voor zijn raap. Baal als je baalt, lach als je iets grappig vindt, huil als je verdrietig bent. Juich als je blij bent. Geniet van de schoonheid van een zonsopgang. Niet liegen of draaien. Alleen maar je hart volgen. Doe je mee?

informatie:
Jurk: Nes, +/- €60,-  
Laarsjes: Avance: €120,- (nu in de sale)
Jarretels: V&D €12,-

geen tips deze week

Fotografie: Kilian

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram