Zachtmoedigheid op Goede Vrijdag

door | 2 juli 2017 | Geen categorie, jurken, rokken | 0 Reacties

Foto bij dit stuk is gemaakt door Martin Reschad, fotograaf.

Goede Vrijdag

“Barmhartigheid en zachtmoedigheid maken het leven dragelijk”, hoor ik in de kerk. Dit is de dag dat Jezus doodgemarteld werd aan het kruis. 

‘Zachtmoedigheid’ en ‘barmhartigheid’ zijn niet bepaald straattaal. Grote woorden! Contradictoir met Jezus’dood, die was ongenadig en keihard. Van Dale legt zachtmoedigheid uit als: ‘niet geneigd tot heftigheid, zich makkelijk schikkend.’ En barmhartigheid? “Bereid tot medelijden, mededogen hebbend.”

Dat weten we dan. Het klinkt lief, dat ‘zachtmoedigheid en barmhartigheid het leven dragelijk maken’, maar waar slaat het op? Drágelijker? Eerlijk gezegd lig ik vaak op ramkoers en heb ik meer met het spreekwoord “zachte heelmeesters maken stinkende wonden.” En hoezo zou het leven ondragelijk zijn? Hier in Nederland, waar we in het penthouse van Mazlow leven, moeten we echt niet zeuren over een ondragelijk leven. Als je in Aleppo of Mosul woont, ja, dan kan ik me voorstellen dat je het leven ondraagelijk vindt. Werd daar op de kansel een probleem gecreëert dat er nauwelijks is?

Laten we het eens omkeren. Hardheid en genadeloosheid maken het leven zwaarder.  Maatschappelijk gezien: kansarmen worden nog kansarmer (no mercy! ) en als je een fout maakt, wordt je keihard afgestraft. De Donald Trump methode. Met als gevolg dat zwervers doodvriezen op straat, bij een dief wordt de hand afgehakt, want oog om oog, tand om tand. We draaien de samenlevingsorde eigenlijk weer een paar eeuwen terug.

Zijn ‘zachtmoedigheid en barmhartigheid’ dan vormen van civilisatie? Misschien moet ik me meer schikken. Niet om het leven dragelijker te maken, maar om het dragelijk te houden.

 

Info: Rok, markt, top, Steps, Fotografie, Martin Reschad

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram