Jurk van het Zuid Afrikaanse parlement

door | 21 augustus 2017 | jurken, lange jurk | 0 Reacties

Claudia Sträterjurk op het Zuid Afrikaanse parlement, twee weken geleden. Sfeerverslag.

Ik loop op het plein van het parlement in Kaapstad. We zijn bijtijds, want vanwege beveiliging moet je vroeg inchecken. Een bevriende journalist van het Zuid Afrikaanse opinieblad Noseweek, heeft toegang geregeld.

Overal zijn opstandjes in Kaapstad. De straten zijn vol met met mensen van allerlei rangen en standen, die scanderen dat president Jacob Zuma weg moet, of zelfs dood. Hij is een uiterst corrupte president, die al het erfgoed van Nelson Mandela op dit moment aan het verkwanselen is. Het geschreeuw tegen hem is oorverdovend. Ik loop naar zijn kantoor, dat aan het pleintje grenst. Er is veel politiebewaking. Ik wil Zuma zien, want ik vraag me af wat hij nu aan het doen is. Koffie drinken? TV kijken? Is er een concubine? Als er voor mijn deur geschreeuwd zou worden “Maria moet weg! Maria moet weg!” zou ik niet rustig mijn nagels zitten lakken. De politiebewaking  stuurt me weg, om hun schouders hangen geweren. De honden grommen dreigend. “Ik ga al!”

We zitten op de tribune. Een stamhoofd met een tooi heft een soort langgerekte krijgskreet aan, de voorzitter maant hem te zwijgen of te vertrekken. De parlementsleden druppelen  binnen.  Onder ons (we zitten op een balkon) zwelt een luidkeels gezang aan. “Is that te ANC coming in?” vraagt de journaliste naast me, met een Brits accent. Daar zal je ze hebben. Met zijn honderden komen ze binnen gedanst, een soort ritmisch ANC-dansje waarin om de drie tellen een klap op de pols wordt gegeven. De tegenpartij heft de vuist. Dit lijkt op intimidatiegedrag.

Het is een voetbalstadionachtig debat, wat we in den Haag niet kennen. Ruttes “pleurt op” valt hierbij in het niet. Hier is wederzijds geschreeuw. Geheven vuisten. Verstandige woorden en opruiende woorden. Veel gehamer van de voorzitter.

Dan komt het uur van de waarheid. Mag president Jacob Zuma blijven? De anonieme stemmen worden geteld.
Ja, hij mag blijven. Nipt.

 

Jurk, Claudia Sträter, laarzen, Fred de la Bretoniere. Fotografie: Sue Segar

 

P.s.: like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram