Jutta Chorus: ‘Mijn moeder inspireert me’

door | 28 maart 2016 | Modemeter, Utrecht | 0 Reacties

Modemeter

 

Ze draagt Rodier-jurken van haar moeder en Louboutins van zichzelf. Schrijfster en journalist Jutta Chorus weet wat ze aantrekt. “Op hakken lopen is een keuze.”

Ziet u er altijd zo picobello uit?

Ik maak verschil tussen binnen en buiten. Door mijn werk zit ik veel binnen achter de computer te schrijven. Binnen draag ik bijvoorbeeld joggingbroeken, of afdragertjes van mijn dochter. Als ik naar buiten ga, kom ik tevoorschijn. Ik wil goed gekleed zijn voor mezelf en voor anderen. Goede kleding maakt vrolijk. Hoewel, hoe vaak ik niet gehoord heb: ‘Ga je naar een feest?’

Ja, en?

Er zit een negatieve ondertoon in. Het zegt iets over de cultuur, dat je je niet te veel zou moeten onderscheiden. Onzin natuurlijk. Het maakt me blij als ik iemand tegenkom die zichtbaar zorg aan haar kleding heeft besteed.”

Hoe hoog zijn uw hakken, twaalf centimeter?

Ja, zoiets. Op hakken lopen is een keuze. Je moet er voor staan, letterlijk en figuurlijk. Ik trek ze aan, doe de deur van mijn huis open, rug recht en gaan. Vrouwen op hakken vallen me meteen op, een soort herkenning. Ik zag een keer een prachtige vrouw op krukken met één been. Aan het andere been droeg ze een hoge hak. Klasse.”

Heeft u nog tips voor beginnende haklopers?

Als je niet op hakken kunt lopen, doe het dan vooral niet. Dat ziet er niet mooi uit, zo’n wankele gang. Daarnaast moet de kwaliteit van schoenen met hoge hakken goed zijn. Ik heb me wel eens laten verleiden tot een goedkopere hoge hak van Zara, maar slechte kwaliteit loopt niet prettig. Verder moet je niet moeilijk doen, maar gewoon staan en waardig lopen. In de Utrechtse binnenstad is het trouwens lastig hakkenlopen met al die kinderkopjes.”

Wie inspireert u?

Mijn moeder. Ze kon oprecht blij worden als ze een mooie jurk had gevonden. Ze gaf me vroeger een groen manteltje, dat stond mooi bij mijn rode haar. Dat vonden ze maar gek, op school in Brabant. “

U heeft een voorkeur voor penciljurken, zo te zien?

Ja klopt, ik vind het belangrijk als je figuur uitkomt. Kokerrokken zijn ook mooi, maar een ramp op de fiets. Ik heb bijna geen mantelpakjes. Wel een paar jeans, maar ik heb een sterke voorkeur voor jurken. Missoni heeft gebreide jurken, daar hou ik heel erg van.”

Wie vindt u goed gekleed?

Ik kijk altijd hoe oudere vrouwen zich kleden. Daar leer je van. Marlene Dietrich vind ik prachtig, ze draagt veel Chanel. Wat dichter bij huis: de actrice Tjitske Reidinga weet zich goed te kleden.”

Wat kan absoluut niet?

Mutsen die op dieren lijken. Doorgestikte jacks waardoor het net is alsof je ribben er doorheen steken. Dikke vleeskleurige panty’s. Dat vind ik lelijk.”

Wat vond u van de kledingstijl van Beatrix?

Te degelijk. Altijd die conventionele hoeden en dat haar. Daarmee creëerde ze iconografie. Maxima durft veel meer.”

Achtergrond:  Schrijfster/journalist Jutta Chorus werkt als columnist bij NRC Handelsblad. Zij schreef onder meer de biografie ‘Beatrix. Dwars door alle weerstand heen’ en ‘In de ban van Fortuyn’. Momenteel werkt ze aan een biografie van prins Claus.

info: jurk, Topvintage, schoenen, Louboutin, bontjasje van oma, armband uit Tanzania, parfum, Coco Mademoiselle, panty’s, Falke, nagellak, Chanel, oorbellen, Leonore, Amsterdam

Dit  artikel verscheen eerder in DUIC 

Jutta

foto’s: Robert Oosterbroek 

 

ps.: Like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram