Kan je als man een vrouw kleden?

door | 16 april 2015 | achtergronden, journalistiek | 3 reacties

Essay

De jurk is het domein van de vrouw – of toch niet?

Door Maurice Hengeveld

Om je vrouw uit te kleden, moet je haar eerst aankleden’ Onder dit motto lanceerde Marijn Arkauer eigenaar van Ido! Ido! de cocktailjurk-waardebon met bijbehorende website. Zo maak je als man je vrouw blij met een jurk, zonder je te bemoeien met de keuze. De jurk zelf blijft het domein van de vrouw. Geloof ik.

Maar wiens domein is dat eigenlijk, die jurk? Volgens Arkauer gebeurt het regelmatig dat een man voor zijn vrouw een jurk koopt, maar dat de vrouw na het uitpakken direct terug naar de winkel kan om het te ruilen. “Ik raad mannen aan helemaal niet te beginnen aan een jurk kopen voor je vriendin of vrouw,” licht ze toe, “hoewel ook vrouwen soms best wel wat hulp kunnen gebruiken bij het kopen van een goede jurk.” Daarom bedacht Arkauer samen met reclamebureau Etcetera de campagne ‘Dress to Undress’ . Mannen kunnen een cocktailjurk-waardebon, kopen waarmee hun vrouw vervolgens een mooie cocktailjurk bij Ido Ido kan uitzoeken. Om mannen te bereiken werd een mobiele website ontwikkeld die, als je je telefoon kantelt, ervoor zorgt dat de getoonde modellen hun cocktailjurk uittrekken.

Jurk als cadeau

Welke man koopt er nou een jurk voor een vrouw? Ik ken ze niet, behalve John Grey, gespeeld uit de de erotisch romantische speelfilm ‘91/2 weeks’ (1986). Ik heb er ook nog nooit van vrienden gehoord dat ze jurken kopen voor hun vriendin of vrouw. Je waagt je daar toch niet aan? De jurk is tenslotte onomstotelijk het domein van de vrouw! Bij de aankoop ervan is zij als enige in staat te bepalen of de jurk haar recht zal doen en of zij er vol zelfvertrouwen mee voor de dag kan komen, er wellicht zelfs een statement mee kan maken.

Mannelijke modeontwerpers

Een jurk kan een vrouw krachtig maken, creatief, sexy of zelfs alle drie tegelijk en welke man beschikt in godsnaam over het vermogen om daarvoor de juiste inschatting te maken? Die mannen bestaan toch niet? Toch wel. Kijk maar naar mannelijke modeontwerpers. Neem de Italiaanse Valentino. Als geen ander weet hij hoe hij een vrouw moet aankleden en dus ook wat de perfecte jurk is. Zijn specifieke liefde voor de jurk deed hij op toen hij als kind een operavoorstelling bijwoonde en daar mooi, elegante vrouw zag in een prachtige avondjurk.

Blijf weg bij de jurk

Het talent waarover ontwerpers als Valentino beschikken is niet iedere man gegeven. De jurk zit bij deze ontwerpers in hun DNA. Het openbaart zich al op vroege leeftijd. Zo had Valentino als klein kind een voorkeur voor verfijning en droeg hij altijd op maat gemaakte schoenen en cashmere truien. Is de jurk het absolute domein is van de vrouw? Eerder is het zo dat alleen de keuze die zij maakt voor welke jurk dan ook – ontworpen door een vaak mannelijke ontwerper – haar absolute domein is. Afblijven dus mannen! En als je je vrouw toch graag in een jurk ziet die jij al dan niet op enig moment ook weer uit mag trekken, koop dan een jurkenbon. Er komen er vast meer.

Maurice Hengeveld is tekstschrijver, redacteur en journalist. Hij was eerder hoofdredacteur bij DUIC en coördinator PR&Commnunicatie bij De Kargadoor. Momenteel redacteur bij Meermerwede.nl en Aorta.nu.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram