kerstjurk

door | 22 december 2015 | accessoire, Columns, jurken, korte jurk | 0 Reacties

Je hebt de kersthardcore, die rond april al na gaat denken hoe ze het huis gaan versieren in december. Ik ben opgeschoven van Kersthater naar kerstgedoger. Dat is een proces geweest. De jurk is daarbij de grote uitkomst.

Ik kom uit de uitzonderlijke familie waar je niet een jaar lang met scheve ogen wordt aangekeken als je met Kerst niet op het toneel verschijnt. Dat is maar goed ook, want wat vreselijk lijkt het me om min of meer gedwongen bij elkaar te moeten zitten en het dan ook nog VERPLICHT gezellig te hebben. Dat je behalve het normatieve karakter van Het Kerstdiner ook nog hypocrisie moet vertonen. Met een kalkoen die niet te hachelen is. Dat hoeft bij ons allemaal niet. Het wordt ook niet verwacht. Een groot voordeel van het singledom is dat je geen schoonfamilie hebt. Een walhalla, als je de laatste cijfers moet geloven. Daaruit blijkt dat het merendeel van de Nederlanders geen zin heeft in de familiekerst.

Vroega bleef ik rond Kerst bewust onder de radar van vrienden en familie. Het altijd drukke studentenhuis was helemaal leeg. Ik zat daar heerlijk in een glamour kerstdepressie sombere gedichten te schrijven. ‘s Nachts draaide ik nachtdiensten bij de NS, waar ik destijds een bijbaan had, zodat ik extra kon cashen. Ik wentelde me twee dagen in mijn luxe-eenzaamheid. Ik haatte die opgelegde feestelijkheid en plotselinge religieuze opleving van heel Nederland, Hypocricie! Ik.doe.hier.niet.aan.mee. was mijn standpunt.

Wat verderop in mijn leven, ik was inmiddels getrouwd en weer gescheiden, kwamen de kerstfeestjes van Gerrit. Dat was een kwestie van flessen open onder Gerrits protserige gigaboom . Toute extravagant Utrecht kwam bij Gerrits kerstfeestjes. Daarna trokken we eendrachtig ‘s nachts ter kerke. De homo’s hadden meestal een droeve dronk gehad, zodat ze bij het uitreiken van de hosti massaal begonnen te huilepuilen en snikken. Andere mensen werden aangestoken door deze emoties. Er werd wat afgesnift in de kerk. Het was een beetje vaag en lekker dramatisch.

Er zijn eerste kerstdagen geweest dat ik met vrienden die op een of andere manier ook allemaal single waren (weduwe, gescheiden, gedumpt) in een rijtje in een totaal lege bioscoopzaal zat. Die kerstdagen waren geweldig, want niets is zo verbindend als met een intieme groep desperate te zijn. Wij tegen de rest van huichelachtige Nederland. De groetjes aan je schoonmoeder!

Toen mijn grote liefde Conny nog leefde, heb ik me overgegeven aan Kerst, want hij was er dol op. Ik dompelde me bewust onder, omdat hij het zo leuk vond. Het maakte me eerlijk gezegd niet gelukkiger dan ik was voor en na de kerst, maar het was fijn met hem.

En nu? De kinderen komen tweede kerstdag bij mij, omdat ze met hun vader eerste kerstdag wel alle dineetjes van zijn familie en schoonfamilie af moeten lopen. Maar wij gaan chillen en rond de kerstboom hangen tweede kerstdag. Misschien komt mijn broer. Eerste kerstdag ga ik ‘s ochtends gewoon naar de kerk, kerstavond is er een kerstfeestje van Gerrit waar ik wel heen ga maar niet tot diep in de nacht ga rondhangen. Voorts nog een vorkje prikken in de stad met vriendinnen.

Maar het meeste zin heb ik nog in mijn nieuwe zwarte jurk, die ik speciaal heb laten hangen voor Kerst. Foto hiervan volgt. En ik zal toch weer een zucht van verlichting slaan als dit allemaal voorbij is.

Tips

Wat is de ideale kerstjurk?

  • Hou het lang, geen cocktailjurkjes.

  • Een lange zwarte jurk met bijvoorbeeld een rode pump en/of een andere rode asseccoire: prachtig!

    Donkere kleuren gecombineerd met accessoires in fellere kleuren. Zwart met rood, bijvoorbeeld. Zwart met groen.

  • Rood met groen kan ook, maar het is wel een beetje cliché

  • Geen geel met kerst

 

fotografie: Esther van Willigen

fotografie: Esther van Willigen

Jurk, Nümph, laarzen, Michael Kors

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram