jurk van kinderloosheid

door | 19 juli 2016 | jurken, korte jurk | 0 Reacties

De kinderen zijn op vakantie met hun vader. Lege wasmanden, dat is een voordeel. Maar verder is het vooral  een onaangename rust. Ik heb vanochtend mijn cowboyjurkje aangetrokken. Dit is de jurk van kinderloosheid, ik heb hem pas in de sale gekocht. 

Het is natuurlijk raar, corrigeer ik mezelf. Een lege-nestsyndroom vóór die schreeuwende pubers het nest hebben verlaten. Dit is ziekelijk. Ik bedenk het allemaal terwijl ik op de fiets naar Albert Heijn ga. Geniet! Je bent vrij!

Mijn grote boodschappenmand blijkt ruim voldoende, de extra tas heb ik niet nodig. Eén pak sinaasappelsap in plaats van 4, 1 pak melk in plaats van 3, en ook maar een paar éénpersoonsmaaltijden. Die koop ik normaal voor de kinderen, als ik niet meeëet ‘en flikker er nog maar wat rijst en bonen bij’. Waar zouden ze nu zijn? Op het strand? Op een terras in Zuid Frankrijk? Zouden ze lachen?

De ‘vrijheid’ is onzin. Als je kinderen op de middelbare school zitten, ben je als ouder al praktisch vrij. Je rol is dan die van coaching en de boel een beetje gezellig houden. De opvoeding in de zin van het morele bouwwerk opmetselen en eigenwaarde bijspijkeren, is wel zo’n beetje klaar. En met vork en mes eten doen ze prima. Het is juist handig als ze ouder zijn, kunnen ze de oven aanzetten voor je thuis bent. Nu zijn ze er niet.

Ik ga naar de kapper. Zoon ging vorige week. “Sofie is bevallen!” vertelde hij dochter. Sofie is één van de kapsters. “Ja?” vroeg dochter met glinsterende ogen “Van een dochter!” verder nam hij alle buurtroddels die hij bij de kapper hoorde met dochter door. Volgens mij vindt hij het gewoon gezellig bij de kapper en gaat hij daarom elke maand.

Een moeder zonder kinderen ben ik, en het wil maar niet wennen. Ze zitten nog helemaal in mijn systeem. Ik begin ineens medelijden te krijgen met al die ouders die hun kinderen bijna niet meer zien na scheiding. En hoe moet dat als ze op zichzelf gaan wonen? Ik kan toch niet als een teek aan ze blijven hangen?

Misschien moet ik maar eens een paar privacygevoelige afspraken maken. Dit is het moment.

20160716_JvM_006a

 

 

Info: jurk, Lola Lisa, laarzen, Alberto Gozzi.

Fotografie: Erik Meijers 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram