King Louie op de Noordermarkt

door | 12 juni 2017 | achtergronden, Columns, journalistiek, jurken | 0 Reacties

Op de Noordermarkt in Amsterdam kun je voor een prikkie King Louiejurkjes kopen. King Louie, je weet wel, die jurken van Nederlandse makelij met typerende prints. Waar je, als je niet oppast, zo drie van naast elkaar in kast hebt hangen.

King Louie kost een appel en een ei op de Noordermarkt. Voor veertig euro heb je er twee, terwijl ze normaal 80 euro per stuk zijn. Het zijn er zoveel, dat ze in hopen in de kraam liggen. Dan wordt het woelen maar.

Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan graaibakken. Het is het toonbeeld van Westerse hebzucht. Al die vrouwen die zwijgend en zachtjes hijgend in bakken staan te grissen, alsof hun leven ervan af hangt. Ik haat het. De King Louiekraam op de Noordermarkt is een uitzondering. De vrouwen die hier komen, zijn King Louiefans, en dat blijkt een ander slag. De fans komen trouwens van heinde en verre. Ik hoor een zwoele Limburgse tongval en zelfs een Duitse vrouw die speciaal voor deze kraam naar Amsterdam is afgereisd,

King Louiefans heb je in alle leeftijden, grofweg van twintig tot tachtig. We treffen elkaar in de geimproviseerde paskamer, afgescheiden van de wereld met een half afhangend kleed. Eigenlijk niet afgescheiden dus. Er staat een televisiejournalist te passen, in rap tempo heeft ze een stuk of twintig jurkjes aan- en uitgedaan. Er is ook een slanke antropologe aan het passen die eigenlijk alles staat. Ze stuurt haar zoontje steeds op missie: “Zoek nu maar zo’n zelfde jurk, maar met grote bloemen, maat M.”  Dan is er nog die Duitse en de Limbo, De Limbo kan haar geluk niet op, ze vindt alles “schitterend” (met zachte ‘G’) ,  en zelfs de welopgevoede Duitse laat na een tijdje haar beleefdheid varen als de jurken en BH’s door de lucht vliegen. Een dolle boel, daar op de Noordermarkt.

 

 

p.s.: like je ons al op facebook middels het duimpje? 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram