Liesel Swart: “Loop nooit op wegwerpschoenen”.

door | 11 juni 2016 | jurken, korte jurk, laarzen, Modemeter, Utrecht | 0 Reacties

Iedereen uit het ambachtelijke schoenenvak kent haar. Diep in Utrecht Overvecht werkt in haar schoenmakersschort ontwerper Liesel Swart (schoenmaat 40). Om haar heen de schoenmakersgezellen. We zijn terug in de gildetijd, maar dan in 2016.

Wat heeft u daar aan de voeten?

“Dat zijn mijn zelf ontworpen laarzen. Van echt vilt. Ik heb ze elke dag aan en ze worden niet vies.

Maar je overleeft er Siberië mee.

“Tot min twintig warmte gegarandeerd. Omdat het puur wol is, zweet je er niet in. Meestal loop ik met blote voeten in deze laarzen. Zit heerlijk.”

Heeft Maxima uw schoenen vaak aan?

“We hebben inderdaad schoenen voor haar ontworpen en gemaakt. Paleis Noordeinde stuurde ze terug omdat ze er geen cadeaus boven de vijftig euro aannemen.”

Welke maat heeft de koningin?

“42”

Wat vindt u van het schoeisel van het Nederlandse volk?

Wordt beter. Je ziet een trend dat Nederlanders steeds meer oog krijgen voor kwaliteit. Er is meer aandacht voor ambachtelijke schoenen, waar je langer mee doet. En voor maatwerk.

Hoe komt het eigenlijk dat je rugklachten krijgt van goedkope hakken?

Waarschijnlijk omdat de leest niet goed is. Bij goedkopere hakken gooit de fabrikant er bijvoorbeeld een hak van zes centimeter onder een leest voor vijf centimeter hakhoogte, waardoor je voet niet op de goede manier op de grond komt en je pijn gaat krijgen. Een flinke hak met de juiste leest veroorzaakt geen rugpijn.

Wie is uw voorbeeld?

Vivienne Westwood is een lekker tegendraadse maar ook vernieuwende ontwerper. Ze zet zich in voor duurzaamheid. Een goede zaak, want het is een vuile industrie hoor, de schoenenindustrie.

Is het zo erg?

Absoluut, het looien van het leer, het verven, de lijm. Al die chemische processen. Dat moet veranderen. Het is dus positief dat mensen steeds vaker kwaliteitsschoenen kopen waar je lang mee doet, in plaats van wegwerpschoenen.

Waarom ontwerpt u schoenen en geen kleding?

Schoenen maken of breken je outfit. Zijn je schoenen niet mooi, dan straalt dat af op je pak. Andersom ook. Schoenen kunnen je kleding helemaal omhoog halen. Je moet er dus aandacht aan besteden. Maar je moet je sowieso goed verzorgen, dat hoort bij levenslust.

 

Schoenontwerper Liesel Swart (50) ontwierp ondermeer voor internationale merken als Fornarina en Reebok. Ze is mede-eigenaar van het laarzenmerk Lev01 en docent op de schoenopleiding DHTA. Ze heeft een eigen merk: http://lev01.nl

Rok, Zara, € 40,- vestje, Mexx € 50,- hemd, Dept, € 30,-, lingerie, Marlies Dekkers, prijs onbekend want ‘gekregen van verkering’, panty, Oroblu, € 15,- schort, schoenmakersschort, zelf gemaakt van leer.

p.s.: ‘Like’ je ons al? 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram