Livstores – een jurkenwinkel zoals het hoort

door | 5 december 2016 | Columns, journalistiek, Utrecht, Utrecht fashion | 0 Reacties

Livstores

Ooit was ik in  Zwolle, vanwege een date waar ik te vroeg voor was. Het is not done om te vroeg te zijn tijdens een date. Je moet aan komen flaneren in je mooie jurk, terwijl hij al ergens  een geriefelijke plek voor jullie heeft gezocht. Daten is een kunstig spel.

Zo zwierf ik vanwege de datingscode door de smalle straatjes in Zwolle, tot ik verzeild raakte in, hoe kan het ook anders, een jurkenzaak. Prachtige ontwerpen, van ontwerpers met Nederlandse namen, mooie stoffen, zoals linnen en wol. Ik hou van oermateriaal. ‘Was deze winkel maar in Utrecht’, dacht ik.

Vandaag, een half jaar later. In mijn thuisstad Utrecht had ik net een interessante lunchafspraak en ga naar huis, pepernoten eten en hete bliksem maken. Althans,  dat is het plan. Ik loop langs een nieuwe jurkenwinkel in de Twijnstraat, Livstores geheten, en strompel met pepernoten en piepers zeulend de winkel binnen. Zachte, franse muziek klinkt er. Prachtige jurken, anders dan anders, mooi. Ik ken het hier ergens van. Het is dezelfde winkel als in Zwolle, met bijzondere jurken van kleinere Nederlandse ontwerpers! Yes!

Eigenaar Marjan houdt niet massakleding. Ze zag dat er een heleboel mode-ontwerpers afstudeerden met bijzondere ontwerpen, maar niet wisten hoe ze dat moesten verkopen. “Laat ik dan een winkel beginnen,” dacht ze.  Geen gedoe met tussenpersonen, handgemaakt in Nederland. Van een jurk zijn er een paar, en geen duizenden. Als ze verkocht zijn,  zijn ze op. Net als vroeger, denk ik terwijl ik rondkijk, toen de kleding nog niet in obscure naaiateliers in Bangladesh en China werd gemaakt om verkocht te worden aan ketens als H&M of Zara, die aan de Oude Gracht een huurprijs betalen van rond de 8000 euro per maand (echt!) .

Dit soort winkels zijn het tegengeluid van online shops. “Je moet de stof voelen, de jurk passen.” zegt Marjan. Het is een klassiek verhaal, maar het klinkt me als muziek in de oren. Geen gezalando of geyoox, je komt van een koude kermis thuis. Hoe vaak ik niet met een tegenvallende jurk naar een tochtig postkantoor heb moeten fietsen in de striemende regen.

Terwijl de Franse muziek klinkt, trek ik een wollen, lichte jurk aan. Lichte kleuren zijn mooi in de winter, ik vind het Eline Veere-achtig, al heb ik geen idee waarom. Er is een riempje bij, weer door een andere Nederlandse ontwerpster gemaakt. Dit is een winkel naar mijn hart. Geen massaproducten, je bedenkt een jurk, laat hem maken in de regio, en verkoopt hem. Geen tussenpartijen, geen massaproductie waarvan de helft in de uitverkoop moet vanwege overschot. Nee.  Geef mij maar oerwinkels,  Back to the roots. Minder kleding, maar mooier, origineler en beter.

En daarom schrijf ik dit stukje, omdat ik  wil dat er veel meer van dit  soort winkels komen, en zodat Livstores nooit weg gaat. Schaamteloze reclame, uit eigen beweging. Ik wil met dit stukje meewerken aan een cultuurverandering, dat is het.

Jurk, Anna Q, Livstores Utrecht, Twijnstraat 41, riem, Livstores, laarzen, Fred de la Bretoniere.  Foto: Kilian, Nieuwe Gracht Utrecht

 

Mijn vijf favoriete Nederlandse ontwerpers en merken.
  1.  Fenny Faber
  2.  Van Jos
  3.  Zilch
  4.  Pretty Wild (lingerie, failliet maar gaat een doorstart maken)
  5.  Esther Vijftigschild
  6.  Elements of Freedom

 

p.s.: Like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram