Maria’s jurken

door | 24 april 2013 | Columns, jurken | 0 Reacties

Maria’s jurken
Door Anandi Grefkens, student journalistiek
Ze vervult de rol van meest kleurrijke docent op de Fontys Hogeschool Journalistiek. Marieke van Willigen is onderzoeksjournalist en fashion addict. Mei dit jaar begon ze haar blog jurkenvanmaria.blogspot.nl, want haar kleedjes dragen verhalen.
Waarom Maria?
“Maria is mijn doopnaam. Het staat zo in mijn paspoort. Even twijfelde ik om mijn blog de ‘jurken van Marieke’ te noemen maar Maria klinkt net wat exotischer.”
Je liefde voor jurken is overduidelijk. Hoe is deze ontstaan?
“Ik ben orthodox-protestants opgevoed en droeg verplicht rokken. Toen ik eenmaal op kamers ging wonen, ben ik als tegenreactie alleen maar broeken gaan dragen. Toch bloeide de liefde voor jurken weer op, ondanks het keurslijf vroeger. Bij een broek heb je het na skinny, bootcut, of flare wel gehad. Een jurk is veelzijdiger.”
Hoeveel exemplaren hangen er in je kast?
“Ongeveer 100. Het is mijn verzameling. Ik probeer ze allemaal te dragen, maar ik heb ook miskopen.”
Wat zijn jurken voor jou?
“Een jurk is sierlijk, een jurk is sexy. Een jurk is een verlengstuk van jezelf. Ik zie het als een hobby, het doet beroep op mijn creativiteit. Ik plaats jurken op mijn blog omdat het een beleving voor me is, omdat ze iets hebben meegemaakt. Nieuwe exemplaren komen er nooit gelijk op, ze moeten minstens een paar keer gedragen zijn.”
Favoriete model?
“Dat zijn de jurken uit de jaren ’50, waarbij het bovenlijf strak is en de lengte tot net over de knie. Een beetje de Audrey Hepburn stijl. Elegant en sierlijk.”
Mooiste herinnering aan een jurk?
“Dat is een linnen witte jurk met grove bloemen en een halter. Gemaakt van puur materiaal. De jurk is me dierbaar omdat ik deze droeg toen ik wijlen mijn man Conny voor het eerst ontmoette in Israel. Hij vond me prachtig in die jurk. Als een man je die bevestiging geeft voel je jezelf extra mooi en vrouwelijk. Die jurk gooi ik nooit meer weg.”
Op je blog plaats je ook tips. Waarom?
“Daar komt toch de innerlijke schooljuf in me naar boven. Mensen kleden zich vaak verkeerd. Ik kan het dan niet laten om ze in mijn hoofd te restylen. En met de tips op mijn blog probeer ik die adviezen toch aan de vrouw te brengen. Vriendinnen komen ook vaak naar me toe voor advies, dus ik denk dat ik wel weet waar ik het over heb.”
Jurkennachtmerrie?
“De taartjurk. Dat is een graag gedragen jurk door vollere vrouwen op hun bruiloft. Zonde, want het maakt ze vaak alleen nog maar forser.”
En wat zeg je dan als de bruid vraagt wat je van haar witte creatie vindt?
“Bijzondere jurk.”
Welke kleur zou je nooit dragen?
“Ik draag alle kleuren, maar oranje maakt me bleek. Ook vind ik mosgroen minder geslaagd, tenzij je het goed combineert.”
Gaan gevoel en kleur samen?
“Absoluut. Ik koppel kleuren vaak aan mijn gemoedstoestand. Blauw draag ik voor sterk, rood voor knallen, geel voor heftig en paars voor rustig. Die laatste is denk ik mijn favoriet. Een diepe, warme kleur paars, die niet neigt naar blauw.”
Paspoortje
Naam: Marieke van Willigen
Geboortedatum: 3 maart 1973
Vak: Tijdschrift journalistiek
Werkt op FHJ sinds: 2009
Over tien jaar… heb ik een aantal mooie boeken en publieksbladen gemaakt
Marieke’s favoriete jurken…

 

Dept € 89,-

 

Paprika €49,-

 

Dept €69,-

 

                                                             

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram