Mindfullness à la Jezus .
Mindfullness is een ietwat goedkope term die ooit bedacht is om een levenshouding behapbaar te maken voor gestresste mensen in het Westen. Wat die levenshouding dan is? Leven en niet er overheen leven, daar komt het ongeveer op neer. Heb je pijn? Dan heb je pijn. Ben je blij? Dan ben je blij. Niet denken: ‘De pijn moet weg!’ of ‘Ik moet dit gevoel van blijdschap voor altijd en eeuwig vasthouden!’ Je leeft in het nu, want gister is geweest en je weet niet wat er morgen komen gaat. ‘Nu is nu’ kun je leren.
‘Mindfullness’ heeft een lange traditie, die vaak toe wordt geschreven aan het boeddhisme, maar dat heeft geen alleenrecht. Jezus zei al (vrij vertaald): ‘Wat maak je je zorgen over je kleding (lees: ‘jurken’ )? Kijk hoe mooi de lelie zomaar groeit in het veld. Die doet daar niets voor. “ Dat is mindfullness avant la lettre. Je geen zorgen maken over iets waar je niets aan kunt doen. Geef het leven de kans zich voor te doen. Maak je geen zorgen.
Een hardcore mindfullnesstraining 2018 gaat ver. Je moet gaan wandelen en bewust zijn van elke stap die je zet. In dat soort gefröbel heb ik geen zin, het is als een soort sportschool voor de geest. En ik haat sportscholen. Maar je kunt ook je eigen mindfullversie leren, volgens de Jezusmethode. Kijk naar de vogels, kijk naar de bloemen, kijk naar de auto’s, de fietsers, de mensen. En vind niets. Kijk naar je gedachten, je gevoelens, je vrolijkheid en je boosheid. Registreer ze, maar veroordeel ze niet. Want waarom zou je iets of iemand veroordelen, of jezelf? Heeft dat niet te maken met hoogmoed of angst?
Kies met je hart je waarden en probeer er naar te leven. Voor mij zijn dat vriendelijkheid (lukt niet altijd want ik word vaak boos), liefde en met passie je leven leven. Ik wil liefde geven aan mijn kinderen en naasten. Ik denk dat mijn belangrijkste verantwoordelijkheid in dit ondermaanse is om mijn kinderen een veilig levensgevoel bij te brengen. Mijn leerpunt: geduld. En zo leef je wat aan. Lukt het allemaal niet meteen, dan is dat niet erg. Mensen moeten zichzelf niet te zwaar vallen, als hun intenties goed zijn. Er zijn generaties voor ons geweest, er zijn een aantal dingen structureel verbeterd, zeker voor vrouwen. Er zullen generaties na ons komen. Wij zijn relatief, een stipje op de tijdslijn. Maak er dus niet meer of minder van dan het is.
Je bent niet je gevoelens, je bent de stilte tussen die gevoelens in. Misschien leer je dat als je 40 up bent. Stilte kun je leren, schreeuw ik bij dezen van de daken.
Jurk: Fabiene Chapot, schoenen, Louboutin. tas, www.bonesartisan.nl . Fotografie: Kahdra, fotolocatie, Buurkerkhof Utrecht