Mode-ontwerpster Suzan Meijer: “Een goed ontwerp wint het van fast fashion.”

door | 15 juni 2020 | interviews, jurken, korte jurk | 0 Reacties

Soms loop je tegen een jurk aan die boven elke discussie verheven is. Een liefde op het eerste gezicht. Vanwege de print, de stof, het ontwerp. Het overkwam me bij deze jurk van StoryDress, die ik vond bij LIVStores in Utrecht. Wat is het verhaal achter deze jurk? Ik bel de ontwerpster Suzan Meijer.

Meijer stapt op dit moment rond op het waddeneiland Ameland, voor een nieuw project.  Ze baseert haar collecties op de reizen die ze maakt. Meestal gaan die verder dan Ameland. Naar Vietnam bijvoorbeeld, wat haar op het spoor zette van deugende, langdurige mode.  Ze ontdekte een stam in de hooglanden van Vietnam waarbij vrouwen geboren en begraven werden in hetzelfde kleed. Eerst wordt het kleed gemaakt als draagdoek voor de baby, daarna hangt een meisje van huwbare leeftijd het kleed aan haar deur, om daarmee te kennen te geven dat ze op zoek is naar een man. Als ze die man heeft geselecteerd en met hem in zee gaat, doet ze de doek  om haar hoofd, zodat anderen weten dat ze getrouwd is. Tenslotte, als ze sterft, wordt ze er in begraven.

Suzan verbleef weken bij stammen. Ze leerde er veel. “Zoals de prachtige productieprocessen. Ik maakte kennis met de eeuwenoude tradities en bijzondere verhalen over hun kledingdracht, kleur- en patroongebruik. Ik kwam in contact met een voor mij onbekende wereld die ongelofelijk inspirerend was en totaal anders dan mijn eigen wereld. Het ontdekken van deze wereld heeft mij verrijkt als mens, maar ook als ontwerpster. Mijn missie is om deze verrijking door te geven aan zoveel mogelijk mensen.”  De ontwerpster kwam op een nieuw spoor. “Een kledingstuk dat je hele leven bij jou hoort, staat in schril contrast met fast fashion,” zag ze. Zeker toen ze in China zag hoe deprimerend de massale ateliers waren, wist ze dat ze het anders moest doen. “Ik wilde geen rocking star ontwerpster zijn met collecties waar anderen voor moesten lijden, maar iets moois en bezielends neerzetten.”

Haar inspiratiereizen kunnen ver gaan. Naar India, Vietnam of Ameland. Soms zijn de reizen dichtbij, in haar eigen stad Amsterdam. Daar heeft Suzan deze jurk op gebaseerd. “Steeds als ik door Amsterdam loop, word ik opnieuw verliefd. Op de adembenemend grachtenpanden, die zwijgend de geschiedenis van Amsterdam vertellen. Dit is de stad waar Rembrandt de wereld veranderde. Amsterdam is voor mij de stad waar je vrij bent om te zijn wie je echt bent. Vandaar deze jurk, een ode aan Amsterdam in al haar glorie.”

De jurken van Storydress hebben een eerlijk DNA. De stoffen (gerecycled materiaal) zijn geprint in Italië,  de kleding wordt gemaakt in Nederland. Suzan Meijer zette winkels op, die zo succesvol waren dat ze begin dit jaar een stap terug deed. “Ik werd een manager, maar ik ben ontwerpster.” Ze veranderde het verdienmodel. Haar kledinglabel wordt nu verkocht bij LIVStores in Utrecht, “en Marjan doet dat goed.” Ook kun je online jurken bij haar bestellen, of op maat laten maken voor speciale gelegenheden. Zelf gaat ze weer terug naar de basis, de tekentafel, de reizen, het ontwerpen.

Wat is de toekomst van de mode? Daar heeft Suzan zo haar eigen ideeën over. “Meer luisteren waar behoefte aan is vanuit de consument” vermoedt ze.  Toelichtend: “Ontwerpers moeten kijken naar wat vrouwen mooi vinden en waar ze zich prettig in voelen.  Veel vrouwen herkennen zich niet in de fast fashiontrends die nog teveel zijn toegespitst op jonge meiden.  Ik heb mijn jurken doorontwikkeld op vrouwen.  Ik heb zoveel vrouwen in de winkel gezien, dat ik weet waar wij op letten, waar we de accenten willen en wat past bij een vrouwenlichaam.” Daar zit volgens haar de oerkracht van het goede ontwerp. Uiteindelijk is eerlijk ontwerp het medicijn tegen fast fashion.  “Zodat je een jurk vindt die bij je past, die je je leven bij je draagt. Dan hoef je je niet elk seizoen weer een nieuwe identiteit aan te meten. Je hebt maar een paar mooie en goede kledingstukken nodig, geen kasten vol. “

 

Jurk: storydress, gekocht bij LIVStores 

lees ook 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram