modeontwerpster Fenny Faber

door | 19 december 2017 | interviews, journalistiek | 0 Reacties

Minimalisme uit Nederland

Tekst: Marieke van Willigen

De Mart Vissers en Addy van den Krommenackers zijn old school, want een nieuwe generatie ontwerpers komt aangestormd. Zoals de Utrechtse Modeontwerper Fenny Faber (32). “Schoonheid en comfort, daar gaat het om.”

Kan dat wel samen gaan, mooi en lekker zittend?

“Natuurlijk. Kijk maar naar mijn ontwerpen. Ze zijn basis, maar je kunt er verschillende kanten mee op. Je kunt ze dragen als tuniek, maar ook als jurk, stoer of classy. Dat is mijn principe. Dat je kleren op meerdere manieren aan kunt doen, zodat je niet veel kleding nodig hebt. Het is mijn antwoord op duurzaamheid.”

En heb je dan zo min mogelijk in je kast hangen?

“Ja.”

Ik moet er niet aan denken om mijn jurkenverzameling te decimeren.

“Het is lastig, ik ben ook al een tijdje bezig mijn kledingkast te minimaliseren. Maar ik wil bijdragen aan de tendens dat mensen minder kleding hebben, dat de kwaliteit goed is en het ontwerp niet onderhevig aan modegrillen. Waarom zijn kleren uit de jaren ’50 nog steeds mooi? Omdat ze tijdloos zijn. Nu zie ik vaak bloggers de ene modieuze outfit na de andere showen. Dan denk ik: wat is jouw eigen stijl? Je hebt goede kleding nodig die bij je past en die je afdraagt  tot het versleten is.”

Wat voor kleding moet je standaard in je kast hebben hangen?

“Moet ik nu een rijtje gaan maken? Ik heb een hekel aan rijtjes.”

Doe toch maar.

(zucht) “ 1. Little black dress. 2. Lang vest. 3. Verschillende soorten goede panty’s. Daar kun je het verschil mee maken. 4. Goede schoenen. 5. Basisjurk. Ik geloof niet in het verschijnsel ‘zomerjurk’ Een mooie jurk kun je ook in de winter aan, maar dan met een vest, of een jasje. Is het rijtje zo lang genoeg? “

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Van straat, uit het dagelijkse leven. Door te kijken. Ik hou van geometrische vormen. Alles wat ik zie, sla ik op, en dan begin ik te tekenen. De tekeningen werk ik daarna uit tot een patroon. Dan zoek ik de juiste stof en maak ik een proef.”

En dan?

“Uiteindelijk wordt  het gemaakt in een fabriek in Rotterdam. Al mijn kleding is made in Holland.  Duurzaam materiaal, goede arbeidsomstandigheden en ik kan tijdens het proces kijken hoe het gaat. Ik heb mijn kleding vroeger ook wel in Polen laten produceren, maar dan maakten ze iets heel anders. Ben je uiteindelijk toch duurder uit. “

Wat zijn uw tips voor de ideale kerstjurk?

“Alweer een rijtje? Vooruit: een jurk die je ook buiten de kerst kunt dragen. Let op comfort. Kerst is er voor gezelligheid, vrienden en familie, als je de hele dag in je jurk zit opgesloten, bederft dat het plezier. Verder moet je kunnen uitbuiken in je jurk. Dat hij niet meteen op knappen staat na de zoveelste menugang.”

Waar kan ik uw kleding kopen?

Bij Livstores in Utrecht

 

 

p.s.: like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram