Pasen – meezingmatthäus van Bach!

door | 30 maart 2018 | jurken, korte jurk | 0 Reacties

De grond onder me begint te trillen. De bassen zetten de eerste noten in van koraal 16 van de Matthäus Passion. Er was een tenorentekort, ik kan laag zingen, dus zit ik nu tussen de mannen bij de tenoren. Het is de meezingmatthäus van Passieprojecten. Madeleine Ingen Housz is dirigent.

Mannen kunnen best hoog, valt me hier op tussen de tenoren, en vrouwen kunnen lager dan we denken. De A is voor ons niet moeilijk te halen, wel voor de mannen om me heen. Naast mij is nog een vrouwelijke tenoor. Die maakt zich niet druk over hoge tonen bij partijgenoten. “Ze regelen het maar.” Mannentenoren klinken anders dan vrouwentenoren. Zij zitten in hun kop, wij zitten onderin onze stembanden. Kopstemmen klinken lief, basisstemmen klinken sterk. Ik weet niet wat ik mooier vind.

Nu, drie dagen later zit de Matthäus nog in mijn lijf. De tenoormelodieën zijn prachtig, een stille onderstroom van schoonheid. De bassen zijn de basis, de tenoren de kleur, de alten de lijm en de sopranen de melodie. Maar als je goed naar de Matthäus luistert en let op de tenoren, hoor je hoe mooi hun wijs is, soms totaal anders dan de rest van de Matthäus.  Het gaat in je kruipen. Ik heb nu al weer zin in volgend jaar.

Dirigent Madeleine Ingen Housz, klein en onvermoeibaar,  weet binnen een paar dagen een nieuw koor op professioneel niveau te trekken. Dat doet ze door de moeilijke melodieën er min of meer in te rammen en de verbindende melodieën spelenderwijs mee te pakken. Ze hoort alles. Tegen de tenoren “Iedereen meezingen! Ik mis een paar stemmen.” (shit dat was ik, ik playbackte).  Even later: “En iedereen met volume, sommigen zingen onhoorbaar zacht (bingo, opnieuw betrapt).  Het eindresultaat: je draagt met je stem bij aan een prachtige Matthäus, die je de komende dagen niet meer uit je kop krijgt. Dat is pas Pasen. Sanfte ruhe.

Wil je ook meezingen met een klassiek werk? Er zijn door het jaar heen meer concerten. In april bijvoorbeeld is er het requiem van Brahms, er zijn nog plekken.  Schrijf je in bij www.passieprojecten.nl

p.s.: like ons op facebook!

info: Fotografie, Michael Molenschot  jurk, New Look, laarzen, Fred de la Bretoniere

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram