pleidooi voor linnen

door | 4 juli 2017 | achtergronden, journalistiek, jurken, lange jurk | 0 Reacties

Linnen is  een onverwoestbare oerstof!

Alleen de verstokte liefhebbers lopen in linnen. Terwijl linnen een van de mooiste textielsoorten is. Een pleidooi voor linnen. Dit keer voorál voor mannen want in linnen staan jullie mooi bij onze jurk.

“Ik ben verliefd op linnen,” zegt Pieter Conemans, telg uit de gelijknamige herenmodedynastie in Utrecht.  Hij breekt een lans voor linnen want “als je wilt weten of een man smaak heeft, moet je opletten wat hij aan heeft met warm weer. Een linnen pak dus.” Conemans heeft gelijk. Nu het vol zomer is, moeten de wollen kostuums diep terug in de kast. Vaak doen mannen, bij gebrek aan een alternatief toch stiekem een wollen pak aan. Dat wordt zweten geblazen, jasje uit, jasje aan. Dan maar een vreselijke katoenen kaki broek met een licht overhemd op de vrijmibo.

Wij vrouwen hebben het makkelijker met lente- en zomerkleding, maar ook wij zijn linnen vergeten. Het jerseyjurkje is in zwang. ‘Jersey’ is een containerbegrip voor een soepel geweven stof, vaak katoen of viscose. Dat zit lekker, klopt. Maar je ziet alles in jersey. Dat kleine wijnbuikje, het onooglijke rolletje op de rug. Normaliter is dat makkelijk te verdoezelen, maar niet met jersey, dan zie je juist alles. Niet doen dus. Draag gewoon linnen. Want linnen heeft nog veel meer voordelen.

Voor mannen is een linnen pak bij zon de uitkomst. Wees eerlijk, een bermuda staat niet als je boven de negentien bent. Die knokige knieën die koppig onder de broekspijp uitsteken. Niet mooi, neigend naar bespottelijk. Dan het linnen pak. Luchtig, plooibaar, goed wasbaar. En ja, het kreukt. Een probleem? Nee, dat is precies  de denkfout,  het is eerder een voordeel. “Alleen bij een linnen pak heb je die nonchalance,” zegt Pieter Conemans. “Prachtig! Linnen staat voor losjes en elegant leven. Dan nog een panamahoed erbij –  helemaal af.”

Hij refereert aan de filmklassieker ‘Under the volcano’. Inderdaad, zie je Albert Finny in zijn linnen pak rondwandelen, dan hebben de George Clooneys en Johnny Depps het nakijken. Komt dit dan alleen door het linnen kostuum? Er zal meer zijn, maar de rol van het linnen pak is niet uit te vlakken. Linnen staat voor een levensstijl, die van lichtvoetigheid en ernst tegelijk.

Voor vrouwen is dat al niet anders. Beyoncé en Pippa Middleton zijn regelmatig gespot in een linnen jurk, broek of met een linnen jasje, Mooi, want linnen kleedt af. Maar het is geen brave stof. Het linnen heeft nog wel eens een kreukje, wat een zekere achteloosheid geeft. Een powerwoman met een knipoog. En het zit zo lekker. Luchtig, zacht, nooit zweetplekken, wasbaar op tich graden zonder dat de stof slijt. High-endmodehuizen als Armani, Karl Lagerfeld of Calvin Klein laten dan ook geen collectie voorbij gaan zonder linnen. Linnen is een stof voor de fijnproevers met schwung.

Linnen heeft een prettig curriculum vitae. Vlas, de grondstof voor linnen, is een inheems gewas dat goed gedijt in de Nederlandse zeewind en op onze zompige grond. In de middeleeuwen tot ver daarna liep daarom bijna iedereen in linnen of wol.  Bioloog Louis Feitsma (linnen broek, linnen overhemd) weet er alles van. De zoon van een herenboer komt van oorsprong van het Hogeland van Groningen. Zijn vader verbouwde vlas. “Betoverend blauw waren de velden, het waren zulke mooie bloempjes” herinnert hij zich. “En na de bloemen kwamen de korrels, prachtig, goudkleurig en het rook heerlijk.“ Feitsma vindt vlas is in alle opzichten een mooi product. “Alles van vlas gebruik je. De vezels voor linnen, de korrels voor lijnzaadolie, het restafval voor bouwplaten. Daarnaast is de korte landbouwcyclus van honderd dagen gezond voor het land. En er is weinig bestrijdingsmiddel nodig voor vlas.” Veel vlas is er in Nederland niet meer, deels vanwege de populariteit van het uitheemse katoen en de bewerkelijkheid van het maken van de stof. Menskracht kost hier nu eenmaal veel.

Maar linnen is bezig met een come-back. Het is een langetermijntrend om eerlijke kwaliteitskleding te dragen die lang meegaat, bij voorkeur uit Europa. En dan val je toch terug op linnen. Want linnen blijft een onverwoestbare oerstof voor mensen die houden van het zwierige leven: duidelijk, sterk, met hier en daar een kreukje

De grootste voordelen van linnen op een rijtje

  • Slijtvast, vanwege de sterke vezel
  • Hoe langer je linnen draagt, hoe zachter en sterker het wordt
  • Verkoelend bij warm weer
  • Warmtevasthoudend bij kou.
  • Anti-bacterieel, daardoor ideaal voor mensen met een gevoelige of moeilijke huid
  • Stof- en vuilafstotend
  • Pluist en krimpt niet
  • Makkelijk was- en strijkbaar
  • Van de 32000 hectare vlas in Nederland in de jaren ’50 , is nu nog ongeveer 2000 hectare over (akkerwijzer.nl). In Frankrijk en België wordt meer vlas verbouwd, maar het meeste linnen komt momenteel uit China.

Info: linnen jurk, Sissiboy, schoenen, Luxury Rebel, riempje, markt, tas, HiDiHi, foto, Kilian.

 

p.s.: like ons op facebook! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram