preek: En nu genieten met die handel

door | 8 juli 2019 | jurken, lange jurk | 0 Reacties

# preek

Alles verandert voortdurend

En dat zal altijd wel zo blijven

Een fascinerende uitspraak, geruststellend en verdrietig tegelijk.  Alles gaat voorbij.  Het plezier, maar ook de ellende. Heb je luddevedu of rouw of pijn, het is tijdelijk. Maar ook de piekmomenten van geluk gaan voorbij. Die prachtige momenten proberen we vast te leggen met foto’s, teksten, herinneringsboeken.  Dat is overigens een goede gewoonte. Ik heb een boekje aangelegd waar ik verplicht twee keer per week in een paar zinnen mooie momenten op moet schrijven.  Het zet je even stil in de razernij van het leven. Je kijkt om je heen en ziet de bloemen om je heen. Letterlijk en figuurlijk. En als je ellendig bent, lees je in dat geluksboekje en denk je:  ‘Wat was dat gaaf, dat heb ik allemaal meegemaakt.” Alsof je even vlucht in een boek, maar het is echt, je hebt het zelf meegemaakt. Een mens moet bubbles creëren in zijn leven, onwaarschijnlijke dingen meemaken, waar je later op terug kunt vallen.

Als je alle randvoorwaarden in het leven zo’n beetje hebt, liefde, een huis, een baan die voldoening geeft en je gezondheid is op peil, moet je eigenlijk niet zeuren.  Op macroniveau is je leven op orde.  En dat is op de meeste plekken van de wereld niet zo. Daar is dreiging van oorlog (basis van huis is niet veilig),  armoede (kinderen kunnen niet naar school), honger. Op veel plekken in deze wereld leef je niet, maar overleef je. Hier in West-Europa is dat anders. We maken ons geen zorgen over ons huis en eten, we hebben vrijheid van meningsuiting. Tuurlijk mogen we miesmuizen in de marge. Over onze loonsverhoging, over onze pubers die weigeren met hun lolly van de bank te komen, over ons telefoonabonnement dat eigenlijk te duur is.  Over het weer (te warm, te koud, te regenachtig). Je kunt de grachten dempen met graftakken en zemelaars in Nederland. Maar we kunnen er iets aan te doen. Tegen bijna alles wat ons niet aanstaat. Zelfs tegen depressies zijn behandelingen. En alleen al het feit dát we invloed hebben op ons leven, dat we niet monddood zijn, dat we kunnen kiezen voor andere levenstrajecten, maakt dat we in een onvoorspelbare luxepositie zitten.

Dus ja, alles verandert voortdurend, en dat zal altijd zo blijven, maar laten we in vredesnaam genieten van dat veranderlijke leven. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

Tot zover mijn maandagochtendpreek.

 

jurk: Heart

p.s: Duim op onze feestboekpagina maakt ons blij!  

lees ook:  Midlifecrisis 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram